Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri joutui säästökuurille – Jo syksyllä pitää löytyä puoli miljoonaa

Sairaanhoitopiirin omistajakunnat ovat vaatineet säästöjä, sillä ne ovat vaikeuksissa kasvavien erikoissairaanhoidon kustannusten kanssa.

sosiaali- ja terveyshallinto
Seinäjoen keskussairaalan pääsisäänkäynti.
Seinäjoen keskussairaalan pääsisäänkäynti.Pasi Takkunen / Yle

Kuntien heikko taloustilanne sysää paineita myös sairaanhoitopiirien niskoille. Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on tänä vuonna joutunut perustamaan talouden tasapainottamistoimikunnan ja aikaistamaan säästötoimia jo tälle syksylle.

Sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki sanoo, että säästöjen takia joudutaan muun muassa harkitsemaan yleisten tilojen lämpötilan laskemista ja selvittämään Y-talon vuokrahinnan alennusta. Kaikki tytäryhtiöt, tukitoiminnat ja sijaisjärjestelyt ovat erityisen tutkinnan alla.

Säästöjä pitäisi löytyä puolen miljoonan euron edestä.

– Kaikkia toimintoja käydään läpi ja mietitään, mitä voisi jättää tekemättä ja mitä voisi tehdä toisin. Ja voisiko jotain tehdä pienemmällä henkilökunnalla, pohtii Pihlajamäki.

Kunnat pinteessä

Pihlajamäki myöntää, että kehotus tehostamiseen tuli kunnilta, Seinäjoelta ja Kauhavalta. Hän ymmärtää kuitenkin kuntien tilanteen. Vaikka painetta tulee, siihen on sairaanhoitopiirissä totuttu.

– Tilanne on haasteellinen, kun kuntatalous sakkaa pahasti ja toisaalta erikoissairaanhoidon kustannusten lisäyspaineita on paljon, sanoo Pihlajamäki.

Kustannusten nousu näyttää olevan väistämätöntä. Pihlajamäki selittää, että tekijöitä on useita. Valtiolta on tullut uusia velvotteita, kuten viimeksi päivystysapupuhelintoiminta, jota varten on rekrytoitava uutta henkilökuntaa. Kustannusten kasvuun vaikuttaa jatkuvasti myös se, että hoito kehittyy ja maksaa entistä enemmän.

Lisäksi talven työehtosopimusneuvottelut voivat tuoda oman osansa. Jos palkat nousevat, kunnilla on entistä tiukempaa.

Ratkaisu uudistuksessa

Mikäli sote-uudistus nyt etenee tällä hallituskaudella, tilanne muuttuu. Ainakin kunnat pääsevät maksajan roolista, jos uudistus toteutuu, kuten hallitusohjelmassa on kirjattu.

– Sehän siirtää alkuvaiheessa valtion kustannettavaksi sosiaali- ja terveydenhuollon. Kunnilta otetaan järjestämisvelvollisuus pois, niin se helpottaa kuntien tilannetta, sanoo Pihlajamäki.

Sairaanhoitopiirissä sote-uudistuksen tuomiin säästöihin uskotaan.

– Jos meillä on koko sosiaali- ja terveydenhuolto yhden budjetin sisällä, yhden valtuuston päätettävänä, yhden hallituksen päätettävänä ja yhden virkamiesjohton päätettävänä, niin saadaan hoitoprosesseja virtaviivaistettua, saadaan kustannuksia pois ja potilaiden kannalta saadaan kattavia hoitosuunnitelmia, perustelee Pihlajamäki.