Alihankintamessuilla palkitun yrityksen johtaja: Ei riitä, että tuote kestää muutaman vuoden, sen pitää kestää jopa 20 vuotta

Teollisuuden suurtapahtuma kokoaa 20 000 kävijää Tampereelle. Avajaispäivänä mm. palkittiin menestyneitä yrityksiä.

Alihankinta-messut
lojerin toimitusjohtaja Ville Laine
Messuilla palkittu Lojer valmistaa sairaalakalusteita Sastamalassa. Toimitusjohtaja Ville Laine pitää Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGY ry:n antamaa palkintoa kovana juttuna.Ville Hakonen / Yle

Kestävä valmistus on Alihankintamessut 2019 -tapahtuman kantava teema.

Helena Soimakallio Teknologiateollisuudesta neuvoo yrityksiä keskittymään muun muassa energiatehokkuuden ja kiertotalouden ratkaisuihin.

– Katsoisin kuitenkin myös keinoja, joissa ei välttämättä tarvittaisi raskaita investointeja. Ihan se osaaminen ja erilaiset toimintamallit, joita voi käyttää omassa yrityksessä, Soimakallio sanoo.

Alihankintamessut jatkuvat Tampereella torstaihin saakka. Tapahtumaan odotetaan yli 20 000 kävijää, joten Härmälän ja Hatanpään alueella voi olla ruuhkaista varsinkin aamuisin ja iltapäivisin.

Väenpaljous näkyy myös Tampereen ja lähiseutujen majoituspaikoissa.

Tuotteen pitää kestää ja olla toimintavarma

Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa palkittiin tapahtuman avajaispäivänä tiistaina Vuoden 2019 Päähankkijana sastamalalainen Lojer. 100-vuotias yritys valmistaa sairaala- ja hoitokalusteita, joissa kestävyys on keskeinen tavoite.

Toimitusjohtaja Ville Lainetta harmittaa nykyajattelu, jossa kukaan ei enää oleta tuotteiden kestävän muutamaa vuotta kauempaa.

– Me lähdemme tuotekehityksessä siitä, että tuotteet kestävät käytössä 15, jopa 20 vuotta. Tuotteiden toimintavarmuus on äärimmäisen tärkeä juttu meidän asiakaskunnalle eli terveydenhuollon yksiköille, Laine sanoo.

Lähitulevaisuuden haasteena Lojerin toimitusjohtaja näkee suomalaistuotteiden kilpailukyvyn säilyttämisen.

– Me taistelemme joka päivä kansainvälisten suuryritysten kanssa. Kun kilpailevat tuotteet on yhä useammin valmistettu halvemman työvoiman maissa, niin kyllä meidän pitää pitää huoli sitä, että suomalaisten tuotteiden hinnat ovat hanskassa ja sitä kautta pidetään valmistus ja työpaikat täällä.