Ranskan presidentti Macron: Olosuhteet Iranin ja USA:n paluulle neuvottelupöytään on saavutettu

Macron totesi, että jos Iranin ja USA:n presidentit eivät tapaa kuluvan viikon aikana, on se hukattu mahdollisuus.

Emmanuel Macron
Ranskan presidentti Emmanuel Macron kuvattuna YK:n ilmastokokouksessa 23. syyskuuta 2019.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron kuvattuna YK:n ilmastokokouksessa 23. syyskuuta 2019.JUSTIN LANE / AOP

Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoi tiistaina New Yorkissa Yhdistyneiden kansakuntien kokouksen yhteydessä, että olosuhteet Iranin ja Yhdysvaltojen pikaiselle paluulle neuvottelupöytään on saavutettu.

– Olosuhteet on saavutettu neuvottelujen pikaiselle jatkumiselle. Iranin ja Yhdysvaltojen vastuulla on tarttua tilaisuuteen, Macron sanoi tavattuaan molempien maiden johtajat.

Macron oli jo aikaisemmin tiistaina kehottanut Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia ja Iranin presidenttiä Hasan Ruhania tapaamaan toisensa. Macron totesi myös, että jos presidentit eivät tapaa YK:n kokouksen puitteissa kuluvan viikon aikana, on se hukkaan heitetty mahdollisuus.

Macron on yrittänyt toimia sovittelijan roolissa Iranin ja Yhdysvaltojen välillä sekä yrittänyt järjestää maiden välille historiallista tapaamista vuoden 2015 ydinsopimuksen pelastamiseksi.

Jännitteet ovat kuitenkin kiristyneet entisestään, kun Yhdysvallat sekä Ranska, Saksa ja Britannia totesivat Iranin syylliseksi Saudi-Arabian öljyntuotantolaitoksiin syyskuussa tehtyihin iskuihin.

Aiheesta lisää:

Saksa tukee Yhdysvaltojen ja Iranin ydinsopimuskeskusteluja – Merkel näkee silti pakotteiden pysyvän tiukasti

Ranska, Saksa ja Britannia pitävät Irania syyllisenä Saudi-Arabian iskuihin – Euroopan suurmaat edelleen diplomatian kannalla

Iranin presidentti varoittaa ulkomaisten joukkojen lisäävän ongelmia Persianlahdella – esittelee rauhansuunnitelmansa YK:lle lähipäivinä

Lähteet: AFP, Reuters