Olivatko Kouvolassa lampaita raadelleet eläimet susia vai koirasusia? Tutkimukset valmistuvat vasta kuukausien päästä

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan eläinten perimästä saadaan tietoa tammikuussa.

petoeläimet
Verijäljet tienpenkalla
Metsästäjät ampuivat viime viikonloppuna toisen Sippolassa liikkuneen suden lammasaitauksen viereen.Jesse Mäntysalo / Yle

Kouvolassa lampaita tappaneiden susien dna-tutkimuksissa voi mennä aikaa kuukausia.

Kaksi sutta raateli neljä lammasta hengiltä viime viikonloppuna Sippolassa. Paikalliset metsästäjät ampuivat sudet poliisin pyynnöstä.

Vielä on epäselvää, olivatko eläimet susia vai koirasusia. Koirasusien myynti ja hallussapito kiellettiin Suomessa viime kesäkuussa. Kiellolla halutaan suojella Suomen villiä susikantaa, jotta susien perimä ei muutu.

Eläinten ruhot toimitetaan tutkittaviksi Ruokavirastoon Ouluun. Tutkimuksissa on tarkoitus selvittää, mitä eläimet ovat perimältään. Ruokavirasto tutkii ruhot ja toimittaa kudosnäytteet Luonnonvarakeskukselle dna-analyysiä varten.

Pirjo Vanhala seisoo koiransa kanssa lammasaitauksen vieressä
Pirjo Vanhala löysi neljä lammastaan kuolleina viime lauantaiaamuna.Jesse Mäntysalo / Yle

Luonnonvarakeskus lähettää näytteet analysoitaviksi Turun yliopistoon sitten, kun analysoitavia näytteitä on kerääntynyt tarpeeksi. Niitä lähetetään tutkittaviksi vain muutaman kerran vuodessa, koska yksittäisen näytteen analysointi tulisi liian kalliiksi.

– Keräämme noin 100 näytettä, ennen kuin lähetämme ne dna-analyysiin Turun yliopistoon, kertoo erityisasiantuntija Sinikka Jortikka Luonnonvarakeskuksen viestinnästä.

Luonnonvarakeskus arvioi tässä vaiheessa, että dna-analyysien tulokset valmistuvat tammikuussa. Tutkinta voisi olla nopeampi, jos poliisi pyytäisi virka-apua. Toistaiseksi pyyntöä ei ole tullut.

– Yleensä virka-apua pyydetään aika pian tapahtuman jälkeen, mutta koska kyseessä ei ole rikosepäily, kuten salametsästys, virka-apupyyntöä ei välttämättä tulekaan, Sinikka Jortikka kertoo.

Lue lisää: Lampaita raadelleet sudet on ammuttu Kouvolassa – ruhot lähetetään tutkittaviksi Ruokavirastoon

Pariskunta heräsi karmeaan näkyyn – lampaat oli raadeltu pihaan, ja syylliset seisoivat vieressä