Hyppää sisältöön

Suomi tuskailee ylipainon kanssa – WHO:n tavoitteiden saavuttaminen näyttää vaikealta

Vain neljännes yli 30-vuotiasta suomalaisista on normaalipainoisia.

Lihavuus yleistyy Suomessa erityisesti työikäisillä. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Suomella on vaikeuksia saavuttaa Maailman terveysjärjestön WHO:n terveystavoitteita, jos kansalaisten lihominen jatkuu nykytahtia. Tavoitteen mukaan lihavuuden ja tyypin 2 diabeteksen lisääntymisen pitäisi pysähtyä vuonna 2025.

Näyttää siltä, ettei tavoitteeseen päästä Suomessa ilman entistä tehokkaampia keinoja, toteaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Lihavuus yleistyy Suomessa erityisesti työikäisillä. Yli 30-vuotiaista vain neljännes on normaalipainoisia.

THL viittaa FinTerveys 2017 -tutkimukseen (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan yli 30-vuotiaista miehistä 72 prosenttia ja naisista 63 prosenttia oli vähintään ylipainoisia. Miehistä 26 prosenttia ja naisista 28 prosenttia oli lihavia.

Lähes joka toinen aikuinen oli vyötärölihava. Vyötärölihavuus on erityisen haitallista terveydelle.

Ylipainoisuus on Suomessa yleistä myös lapsilla. Melkein joka neljäs lapsi ja nuori on ylipainoinen.

THL:n erikoistutkija Annamari Lundqvist sanoo, että millään yksittäisellä keinolla lihavuutta ei ehkäistä, vaan siihen tarvitaan eri toimijoiden välistä yhteistyötä.

– Poliittisia päätöksiä tarvitaan, esimerkiksi verotuksellisin keinoin voidaan ohjata ihmisiä kohti terveellisempää ruokavaliota. Keskeisiä keinoja ovat myös ravitsemusohjaus, liikkumista edistävä yhdyskuntasuunnittelu sekä terveydenhuollon toimet, kuten painonhallinnan tuki ja ohjaus, Lundqvist kertoo tiedotteessa.

Diabetestilanne ristiriitainen

Tyypin 2 diabeteksen lisääntyminen on hidastunut Suomessa kymmenen viime vuoden aikana. Väestön keskimääräinen verensokeritaso ei ole suurentunut, ja uusien tyypin 2 diabetestapausten määrä on pienentynyt.

Toisaalta tyypin 2 diabetesta sairastavien kokonaismäärä kuitenkin kasvaa, mikä johtuu väestön vanhenemisesta, diabeteksen varhaisemmasta tunnistamisesta ja diabetesta sairastavien eliniän pitenemisestä paremman hoidon ansiosta.

– Vaikka tyypin 2 diabeteksen kehitys näyttäisi menevän oikeaan suuntaan, voi diabeteksen esiintyvyydessä tapahtua käänne huonompaan, jos työikäisten lihominen jatkuu. Riski sairastua tyypin 2 diabetekseen on lihavilla kahdeksankertainen normaalipainoisiin verrattuna, kertoo tutkimuspäällikkö Jaana Lindström.

Lue myös:

.
.