1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Zimbabwe

Zimbabwen pääkaupunki sulki vedenpuhdistuslaitoksen – Kaksi miljoonaa ihmistä jäi vaille puhdistettua vettä

Zimbabwea vaivaavat kuivuus ja huonon hallinnon aiheuttama rahapula.

Zimbabwea vaivaa kuivuus. Arkistokuva. Kuva: AOP

Eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Zimbabwen pääkaupunki Harare on hätätilassa vedenpuutteen takia.

Viranomaiset sulkivat eilen tiistaina kaupungin tärkeimmän vedenpuhdistamon. Tämän seurauksena yli kaksi miljoonaa ihmistä Hararessa ja sen lähikaupungeissa on vailla puhdistettua vettä.

Vedenpuhdistamon johto sanoo, ettei se ole saanut riittävästi varoja, jotta se voisi ostaa puhdistuskemikaaleja. Laitos tarvitsee rahaa 40 miljoonaa Zimbabwen dollaria, eli noin 2,5 miljoonaa euroa kemikaalien ostamiseen. Laitos on tässä kuussa tuottanut vain 15 miljoonaa dollaria, mikä ei riitä.

Samaan aikaan Zimbabwea vaivaa ankara kuivuus, joka on kuivattanut monet tekoaltaat, joista puhdistuslaitos ottaa vetensä.

Esimerkiksi puhdistuslaitoksen tärkein vesilähde, Chiveron tekojärvi, on lähes kuivunut, levän saastuttama ja täynnä erilaista jätettä, kuten autonrenkaita, kertoo uutistoimisto AP.

Asukkaat ovat raivoissaan vedenpuutteen takia. Monet joutuvat heräämään aamuyöllä ja jonottamaan tuntikausia saadakseen edes pienen määrän tarkasti säännösteltyä puhdistettua vettä.

Monet käyttävät käsin kaivettuja kaivoja, joiden veden laadusta ei ole takeita.

Jokien kuivuminen heikentää myös sähköenergian saamista. Jo kuukausien ajan osassa maata voimalaitoksilta ei tule sähköä ja ihmiset joutuvat valaisemaan talonsa kynttilöillä tai kännyköillä.

– Mikään ei toimi tässä maassa. Miten me selviämme? Emme voi käyttää vessoja ja siksi lapsetkaan eivät voi mennä kouluun. Nyt pelkäämme, että kolera iskee tänne uudestaan, sanoi AP:n haastattelema hararelainen Hatineyi Kamwanda.

Viime vuonna Zimbabwe kärsi pahimmasta koleraepidemiasta vuosikymmeniin. 26 ihmistä kuoli, heistä suurin osa Hararessa.

Zimbabwea pidettiin aikaisemmin "Afrikan vilja-aittana", mutta maan talous on ajautunut kaaokseen huonon hallinnon ja maata riivaavan kuivuuden takia.