Metsäyhtiö Stora Enson peräsin pysyy ruotsalaisilla – uudeksi toimitusjohtajaksi nousi yhtiön sisältä Annica Bresky

Ruotsalainen Annica Bresky, 44, nousee koko yhtiön johtoon Stora Enson kuluttajapakkausdivisioonan vetäjän paikalta.

Stora Enso
Metsäkonserni Stora Enson uudeksi toimitusjohtajaksi tulee ruotsalainen Annica Bresky.
Metsäkonserni Stora Enson uudeksi toimitusjohtajaksi tulee ruotsalainen Annica Bresky.Markku Rantala / Yle

Annica Bresky on ensimmäinen nainen suuren metsäyhtiön johdossa. Hän aloittaa tehtävässään joulukuun alussa. Väistyvä toimitusjohtaja, niin ikään ruotsalainen Karl-Henrik Sundström jatkaa toimessaan siihen asti.

Johtajanvaihdoksesta kerrottiin keskiviikkona aamulla yhtiön pääkonttorissa Helsingissä. Bresky aikoo jäädä asumaan Ruotsiin, mutta käy säännöllisesti Suomessa ja muissa maissa.

Diplomi-insinööri Bresky aloitti Stora Enson palveluksessa vuonna 2001. Uransa aikana hän on myös työskennellyt BillerudKorsnäsin ja Holmenin palveluksessa.

Annica Breskyllä on ruotsalainen äiti ja kreikkalainen isä. Hän asui Kreikassa 16 vuotta.

Nyt alkaa perehtyminen

Bresky sanoi pitävänsä nimitystä suurena kunniana ja odottavansa innolla mahdollisuutta rakentaa Stora Enson tulevaisuutta. Nyt hän ryhtyy perehtymään tarkemmin yhtiön kaikkien muidenkin divisioonien toimintaan.

– Meillä on fantastinen yhtiö, hienoja työntekijöitä ja meillä on upea tilaisuus nousta maailmalla johtavaksi yhtiöksi, joka torjuu ilmastonmuutosta. Uskon todella mahdollisuuksiimme korvata fossiilipohjaisia tuotteita uusiutuvilla raaka-aineilla, Bresky sanoo Ylen haastattelussa.

Stora Enso ilmoitti keväällä, että päällystetyn hienopaperin valmistus päättyy Oulun tehtaalla. 365 työntekijää saa lähteä. Bresky ei halua tässä vaiheessa arvioida, onko vielä tarpeen vähentää tuotantoa tai työntekijöitä.

– Paperitehtaamme saavat jatkaa niin kauan kuin saamme niiden kautta positiivista kassavirtaa. Yhtiönä käymme läpi muutosprosessia, ja jatkossa keskitymme vähemmän paperiin ja vastaavasti enemmän muihin kasvualoihin, Bresky sanoo.

Hallituksen Eloranta kehuu valintaa

Hänen mukaansa suhdanteet ovat nyt muuttumassa, ja koko metsäteollisuusbisnes on selvästi siirtymässä vakaasta markkinatilanteesta aiempaa haasteellisempaan suhdannevaiheeseen.

Stora Enson hallituksen puheenjohtaja Jorma Eloranta sanoi Breskyn tuovan mukanaan laajaa kokemusta alalta ja vahvan taustan liike-elämässä.

– Annicalla on sekä vankkaa osaamista kasvun ja toiminnallisen erinomaisuuden edistämisestä että vahva painotus asiakkaisiin ja innovaatioihin. Hän soveltuu hyvin johtamaan vastuullisen uusiutuvien materiaalien yhtiömme muutosta, Eloranta sanoi tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Stora Enson toimitusjohtaja jättää yrityksen ensi vuonna