Pekka Ylhäsen valtakunnassa

Pekka Ylhänen putosi kaksivuotiaana kuoppaan ja vammautui. Elämä on hyvää, jos arkirutiinit rullaavat ja välillä pääsee kauppoihin ostelemaan.

Pekka Ylhäsen valtaistuin on muhkea, musta nahkanojatuoli. Se hallitsee turkulaisen viidennen kerroksen kaksion olohuonetta ja on kodin tärkein paikka.

Kotona on kymmeniä kuulokkeita, kaiuttimia ja pehmoleluja. Isäntä keräilee niitä kaikkia.

Pekka Ylhänen ei tuoliltaan nouse ovea avaamaan – ainakaan, jos perheen prinsessa on kotona. Diana Lempisen kanssa on pidetty yhtä jo parikymmentä vuotta. Televisionkatselu on yhteinen harrastus.

Ylhänen-Lempisen taloudessa kello ei kerro kellonaikaa.

Kotihoitajan käynti aloittaa jokaisen päivän. Kaulassa roikkuvassa punaisessa pussissa on puhelin, joka hälyttää aina kun pitää ottaa lääkkeet eli kolme kertaa päivässä.

"Tämän homman minä osaan."

Pekka Ylhänen

Suomessa on täysi-ikäisiä kehitysvammaisia noin 30 000. Heistä noin 9 000 asuu kuin Pekka Ylhänen eli itsenäisesti, mutta tuetusti.

Sairaanhoitaja käy laittamassa lääkkeet dosetteihin joka toinen perjantai.

Kaikki lääkkeet ovat jatkuvasti käden ulottuvilla.

Lievä kehitysvamma, kakkostyypin diabetes, sydämen vajaatoiminta, sepelvaltimotauti, astma, keuhkoahtauma, kohonnut kolesteroli, verenpainetauti, ääreisverenkierron häiriöitä ja univaikeuksia.

Niiden hoitamiseksi pitää syödä paljon lääkkeitä.

Pekka on koettanut painaa mieleensä kotihoitajalta saamiaan itsehoito-ohjeita.

Ahkeran kalamiehen elämänpiiri on viime vuosina pienentynyt kotiin, kun jaloissa on ongelmaa. Niitä hoidetaan päivittäin.

Onneksi huoneistossa on parveke, ja sinne olohuoneesta vain muutama askel. Ulkoilma tekee hyvää keuhkoille.

Ja onneksi olohuoneessa on oma paikka, johon voi nopeasti palata.

Viimeistään aamulla heti telkkari aukeaa. Voi se kyllä olla yönkin auki. Kohta näen vielä paremmin, kun saan uudet silmälasit. Onneksi verhoja on kotona paljon, ettei päivänvalo häiritse.

Pekka Ylhänen

Jos Pekka Ylhänen on yksin kotona, hän saattaa siivoilla ja kokata. Kihlaparille on myönnetty myös siivouspalveluseteli, jolla voisi ostaa siivoojakäynnin joka toinen viikko.

Parasta on kuitenkin istua omassa tuolissa, katsella televisiota tai kuunnella musiikkia. Pekan korvissa soi useimmiten Popeda tai Pate Mustajärvi.

Suunnitelmissa on kyllä lähteä kotoa taksilla uuden sekatavaratalon avajaisiin. Sieltä voisi ostaa vielä yhdet kuulokkeet.

Tämä artikkeli on osa laajempaa kokonaisuutta. Tästä linkistä pääset lukemaan kaikki kokonaisuuteen kuuluvat tarinat.

Kokonaisuuteen kuuluu 18 tarinaa eri puolilla Suomea asuvista ihmisistä, jotka kertovat kokemuksensa suomalaisesta terveydenhuollosta.

Tekijät

Teksti

Sannimari Lehtilä

Kuvat

Paula Collin

Julkaistu 15.10.2019