Britannian parlamentti palaa työhönsä tänään, Johnson puhui huutojen keskellä: Parlamentti on halvaantunut – katso suorana

Britannian parlamentti palasi tänään reilut kaksi viikkoa kestäneeltä istuntotauoltaan.

Britannian politiikka
Britannian parlamentti kokoontuu jälleen istuntotauon jälkeen
Britannian parlamentti kokoontuu jälleen istuntotauon jälkeen

Britannian parlamentti palaa tänään keskiviikkona työhönsä reilut pari viikkoa kestäneen istuntotauon jälkeen.

Britannian korkein oikeus totesi eilisessa tuomiossaan, (siirryt toiseen palveluun) että pääministeri Boris Johnson toimi vastoin lakia passittaessaan parlamentin istuntotauolle EU-eron alla.

Tuomion mukaan istuntokauden keskeyttäminen oli “laiton ja mitätön” päätös eikä siellä ollut oikeudellista perustetta. Istuntotauko esti parlamenttia toteuttamasta perustuslaillista tehtäväänsä.

Voit seurata päivän tapahtumia tässä artikkelissa. Myös brittimedia seuraa päivän tapahtumia tiiviisti. Esimerkiksi The Guardianin liveseurantaan pääset tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Kuollut parlamentti, sanoi Cox

Puhemies John Bercow avasi istunnon kello 13.30 Suomen aikaa. Bercow toivotti kollegansa tervetulleeksi takaisin työn pariin.

Istunnon alkupuolella käsiteltiin niitä lähtökohtia, joiden perustella pääministeri esitti parlamentin istuntotaukoa.

Oikeuskansleri Geoffrey Cox on sanonut hallituksen toimineen istuntotaukoasiassa vilpittömästi. Cox kertoi hallituksen toivovan pikaisia vaaleja ja arvioi opposition pelkäävän niitä.

– Tämä parlamentti on kuollut parlamentti. Sillä ei ole moraalista oikeutta istua näillä vihreillä pernkeillä, Cox luonnehti kovasanaisesti.

Skotlannin kansallispuolueen tiedottaja Ian Blackford sanoi keskiviikkona, että pääministerin asema ei ole enää oikeutettu. Hänen mukaansa parlamentin on on ensin syrjäytettävä Johnson ja sitten katsottava ettei sopimukseton EU-ero tule voimaan, jonka jälkeen voidaan pitää vaalit.

"Brexit pitää toteuttaa"

Myrskyn silmässä oleva pääministeri Boris Johnsonin puhui parlamentille oikeuden päätökseen liittyen myöhään keskiviikkoiltana Suomen aikaa.

Häntä odotti raivokas vastaanotto parlamentilta ja puheenjohtajan oli useita kertoja pyydettävä edustajilta hiljaisuutta.

– Parlamentti on halvaantunut, sanoi Johnson.

Hänen mukaansa kansa ei halua uutta äänestystä brexitistä ja ihmisten päätöstä edellisestä äänestyksestä tulee kunnioittaa.

– Brexit pitää toteuttaa.

Johnson myönsi, että aikataulu EU-eron suhteen on hyvin tiukka. Hän syytti parlamenttia ja oikeusistuinta työn vaikeuttamisesta ja haastoi opposition testaamaan hallituksen luottamuksen äänestyksellä.

Myöhemmin Johnsonin tiedottaja kertoi, että pääministeri etenee brexit-suunnitelmassaan jos oppositio ei pistä pystyyn luottamusäänestystä.

Johnson ehdotti puheessaan myös uusia vaaleja Britanniaan.

Hän aikoo ilmeisesti puhua torstaina myös puolueelleen.

Pääministeri palasi tänään YK:n yleiskokouksesta New Yorkista. Hänen koneensa laskeutui Britanniaan noin puoli yhdentoista aikaan aamupäivällä paikallista aikaa.

Pitääkö brexit-aikataulu?

Johnson toisti keskiviikkona kantansa televisiokanavan haastattelussa siitä, että pitää kiinni aikataulusta, jonka mukaan brexit tapahtuu lokakuun lopussa diilillä tai ilman.

Cox nosti tänään esiin istunnossa, että hallitus noudattaa aiemmin tässä kuussa laadittua lakia, jonka mukaan brexitiä voidaan vielä lykätä, jos diiliä ei synny. Cox ei selittänyt, miten hallitus voisi noudattaa lakia ja pitää lupauksensa.

Reutersin lähde kertoi keskiviikkona, että hallitus suunnittelee esitystä, jolla parlamentti suljettaisiin väliaikaisesti konservatiivien puoluekokouksen ajaksi syyskuun ja lokakuun vaihteessa.

Hallitukselta odotettiin keskiviikon istunnossa suullisia tiedonantoja myös brexit-tilanteesta, Thomas Cookin konkurssista ja Iranista.

Ei uusia vaaleja, ellei brexitiä lykätä

Työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbyn vastasi pääministeri Johnsonille tämän puheen jälkeen. Corbynin mukaan Johnson ei ole sopiva pääministeriksi.

Corbyn sanoi, että Johnsonin ehdottamat vaalit eivät tule kyseeseen, ennen kuin EU-eroa lykätä.

Istuntotauon päättyminen sai työväenpuolueen keskeyttämään oman puoluekokouksensa. Tauon oli alun perin määrä jatkua 14. lokakuuta asti.

Oikeuden päätöksen jälkeen Johnsonia on vaadittu eroamaan. Työväenpuolueen johtaja Corbyn on vaatinut pääministeriä pyytämään anteeksi toimiaan sekä kuningattarelta että kansalaisilta.

Jo tiistaina Corbyn vinkkasi, että Johnsonista voisi tulla lyhyimmän aikaa palvellut Britannian pääministeri. Myös brittilehti Daily Mirror vinkkaa etusivullaan, että Johnsonilla voisi olla erityispaikka historiassa.

Lue lisää:

Töihin palanneessa Britannian parlamentissa käytiin kalmanhajuinen väittely – “Zombiehallitus “ja “kuollut parlamentti” ottivat mittaa toisistaan

"Pääministeri Johnsonin asema on olematon ja kaikki on mahdollista" – EU-kirjeenvaihtaja Susanna Turusen vastaukset yleisön kysymyksiin

Tutkijat: Britannian pääministeri entistä ahtaammalla – kuningattaren vetämisellä mukaan voi olla vakavat seuraukset

Britannian korkein oikeus: Boris Johnson rikkoi lakia määrätessään parlamentin tauolle – pääministeri ei aio erota tehtävästään

Video perkaa Brexitin juuret, kuinka britit päätyivät EU-eron kannalle
Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, joka erottaa heidät Euroopan unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.

Lähteet: Reuters, AFP, STT