Halla-aho: "Rangaistuksilla ei ole mitään pelotevaikutusta" – Eduskunta keskusteli seksuaalirikoksiin syyllistyneiden karkottamisesta – katso video keskustelusta

Kansalaisaloite seksuaalirikoksiin syyllistyvien oleskeluluvan perumiseksi keräsi lähes 120 000 allekirjoitusta.

politiikka
Kansanedustaja Jussi Halla-aho (ps.) eduskunnan täysistunnossa 25. syyskuuta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho avasi keskustelun, kun eduskunta sai käsiteltäväksi kansalaisaloitteen seksuaalirikoksiin syyllistyneiden ulkomaalaisten palauttamisesta. Kuvaa klikkaamalla voit katsoa täysistunnon.

Eduskunta keskusteli keskiviikkona seksuaalirikokseen syyllistymisen seurauksista oleskeluluvan saaneille ulkomaalaisille.

Lähetekeskustelussa oli kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun), jossa vaaditaan, että Suomessa seksuaalirikoksiin syyllistyneen oleskelulupa peruttaisiin "automaattisesti" ja tuomittu voitaisiin karkottaa välittömästi maasta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho avasi keskustelun sanomalla, että Suomen nykyinen oikeuskäytäntö on usein tehoton estämään ulkomaalaisten tekemiä seksuaalirikoksia.

– Suomalaisilla rangaistuksilla ei ole näihin ihmisiin mitään pelotevaikutusta, Halla-aho sanoi.

Halla-aho totesi, että nykyinenkin laki sallii rikollisten karkotuksen maasta, mutta sitä tehdään liian vähän, koska päätökseen vaikuttaa kokonaisharkinta henkilön tilanteesta.

– Lakia on syytä muuttaa siten, että viranomaisen ja tuomioistuimen tapauskohtaista harkintavaltaa kavennetaan ja oleskeluluvan lakkauttamisesta tulee tietyissä rikoksissa automaattinen seuraus.

"Lakialoite perustuslain vastainen"

Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen sanoi puolestaan, että koko kansalaisaloite lain muuttamiseksi on "valitettavasti jo itsessään perustuslain vastainen esittäessään, että rikollinen aina menettäisi oleskelulupansa".

– Se ei ole perustuslain mukaista, Järvinen totesi.

SDP:n Eveliina Heinäluoma painotti, että kaikki seksuaalirikokset ovat tuomittavia riippumatta henkilön taustasta.

Hän sanoi, että istuva hallitus on sitoutunut korottamaan lapsiin kohdistuvien törkeiden seksuaalirikosten rangaistuksia ja aikoo käynnistää seksuaalirikoslainsäädännön kokonaisuudistuksen.

– Tavoitteena tulee olla, että tuomitut rikolliset pyritään siirtämään kotimaidensa vankiloihin suorittamaan tuomioitaan. Siirtäminen on mahdollista tälläkin hetkellä ilman henkilön itsensä suostumusta, Heinäluoma sanoi.

SDP:n kansanedustaja Hussein al-Taee puolestaan muistutti, että jo nykyinen lainsäädäntö antaa laajat valtuudet karkottaa Suomesta sekä seksuaali- että muihin rikoksiin syyllistyneitä.

Kokoomuksen Mykkänen haastoi keskustaa

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja entinen sisäminsiteri Kai Mykkänen paheksui debattipuheenvuorossaan sitä, että hallituksen ministereitä ei ollut paikalla kansalaisaloitteesta keskustelemassa.

Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen vaati, että kansalaisaloitteiden lähetekeskusteluissa olisi aina vastuuministeri paikalla.

Kokoomuksen Mykkänen kertasi viime hallituskauden lopun tapahtumia ja sanoi, että tuolloin löydettiin yhteisymmärrys ulkomaalaistaustaisen rikollisuuden ja seksuaalirikolisuuden torjuntaohjelmasta.

Mykkänen haastoi entistä hallituskumppania keskustaa.

– Mihin ovat unohtuneet tämän torjuntaohjelman selkeät keinot? Mihin keskusta on tässä kärrynsä kääntänyt?

Keskustan kansanedustaja Ari Torniainen totesi, että Suomessa jokaisen on elettävä maan lakien ja arvojen mukaan.

– Kansalaisaloitteen tavoite on hyvin ymmärrettävä ja kannatettavakin. Seksuaalirikollisten oleskeluluvan peruuttamista ja maasta karkoittamista on tutkittava huolellisesti. Uskon että aloite saa asianmukaisen ja vakavan käsittelyn.

Kokoomuksen Mykkänen ennusti myöhemmin keskustelussa, että kansalaisaloitteen ehdottamat lakimuutokset tullaan torjumaan kansainvälisten perussopimusten vastaisina.

Oulun kohurikokset kirvoittivat kansalaisaloitteen

Eduskunnan lähetekeskustelussa on kansalaisaloite (siirryt toiseen palveluun), jossa vaaditaan, että Suomessa seksuaalirikoksiin syyllistyneen oleskelulupa peruttaisiin "automaattisesti" ja tuomittu voitaisiin karkottaa välittömästi maasta.

Aloitteessa vaaditaan lisäksi, että seksuaalirikollisen ei olisi mahdollista hakea Suomen kansalaisuutta missään tilanteessa riippumatta siitä, missä maassa rikos on tehty.

Kansalaisaloitteen on tehnyt tamperelainen Saila Al-Jewari viime vuoden joulukuussa. Se laitettiin vireille pian sen jälkeen, kun Oulun kohutut seksuaalirikokset tulivat julkisuuteen.

Eduskuntakäsittelyyn vaadittavan 50 000:n allekirjoituksen rajan kansalaisaloite ylitti tammikuussa.

Aloite keräsi yhteensä yli 118 000 allekirjoitusta, mutta edellinen eduskunta ei ehtinyt käsitellä asiaa.

Nykyisenkin ulkomaalaislain mukaan rikokseen syyllistynyt voidaan karkottaa esimerkiksi silloin, jos rikoksesta on säädetty enimmäisrangaistuksena vähintään yksi vuosi vankeutta tai jos rikoksiin syyllistyminen on toistuvaa.

Lue lisäksi:

Oleskeluluvan saaneen seksuaalirikollisen karkottamista vaativa kansalaisaloite sai riittävästi kannatusta – nykyinen eduskunta ei ehdi käsitellä

Karkottaako Suomi seksuaalirikokseen syyllistyneen ulkomaalaisen – 7 asiaa, jotka sinun tulisi tietää karkottamisesta