1. yle.fi
  2. Uutiset

Trumpin yllättävä kohtaaminen ja tviitit – Greta Thunberg avaa ajatuksiaan SVT:n haastattelussa

Thunberg palkittiin Right Livelihood Award -palkinnolla, jota kutsutaan myös "vaihtoehtoiseksi Nobeliksi".

Greta Thunberg
Greta Thunberg kommentoi yllättävää tapaamistaan Trumpin kanssa
Greta Thunberg kommentoi yllättävää tapaamistaan Trumpin kanssa

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on avannut ajatuksiaan kohtaamisestaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa.

Thunberg ja Trump sattuivat samaan aikaan YK:n päämajan aulaan alkuviikosta.

Kamerat ikuistivat tilanteen, jossa Trump kulkee aulan läpi ja Thunberg seuraa taustalta maailman vaikutusvaltaisimman miehen saapumista. Thunbergin ilme on tuima, ja se sai sosiaalisen median villiintymään.

– Turvamiehet sanoivat, että mennään sivummalle. Mietin, mitä on meneillään ja sitten hän (Trump) ilmestyi. Järkytyin, Thunberg sanoo SVT:lle. (siirryt toiseen palveluun)

16-vuotiaan ilmastoaktivistin koko haastattelu nähdään Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n Skavlan-ohjelmassa perjantaina. Ohjelma tulee maanantaina Yle Areenaan.

Tiesi, että Trump kirjoittaisi tviitin

Thunberg ja Trump eivät ole koskaan tavanneet virallisesti.

Thunberg piti maanantaina YK:n yleiskokouksessa tunteikkaan puheen, jossa syytti vihaisesti päättäjiä siitä, etteivät he tee mitään ilmastonmuutoksen torjumiseksi.

Tiistaina Trump tölväisi 16-vuotiasta Thunbergiä "onnelliseksi tytöksi, joka katsoo eteenpäin valoiseen ja mahtavaan tulevaisuuteen".

Thunberg näpäytti takaisin ja tallensi luonnehdinnan Twitter-tilinsä kuvaukseen. SVT:lle hän on kertonut tietäneensä, että Trump tulee kommentoimaan hänestä jotain.

Haastattelussa Thunbergiltä kysytään, näkeekö hän Trumpin tviitissä sarkasmia.

– Totta kai näen. Mutta oli selvää, että hän kirjoittaisi niin, Thunberg sanoo.

Thunberg sai "vaihtoehtoisen Nobelin"

Thunberg palkittiin Ruotsissa Right Livelihood Award -palkinnolla. Tunnustusta kutsutaan myös vaihtoehtoiseksi Nobel-palkinnoksi.

Palkinnon perusteina ovat Thunbergin tieteelliseen tietoon perustuvat vaatimukset siitä, että ilmastonmuutokseen pitää puuttua kiireellisesti poliittisella tasolla. Thunberg on myös innostanut esimerkillään muita toimimaan ilmaston eteen.

Palkinnon myöntämisen perusteista kertoo (siirryt toiseen palveluun) palkinnon myöntävä järjestö. Palkinto on suuruudeltaan miljoona Ruotsin kruunua eli noin 94 000 euroa.

Lisää aiheesta:

Trump pilkkasi Greta Thunbergiä, ilmastoaktivisti näpäytti takaisin ottamalla Trumpin kommentit Twitter-luonnehdintaansa

Pekka Juntin kolumni: Minua ei kiinnosta, miten Greta Thunberg jaksaa

Lue seuraavaksi