1. yle.fi
  2. Uutiset

Taysin tulipalon syyksi varmistui laitevika – sammutuksessa auttoi paloesimies, joka piti evakuointiharjoituksia samassa rakennuksessa

Sairaalaosasto säästyi pahemmilta vesivahingoilta, koska sprinklerit eivät ehtineet laueta.

Tampereen yliopistollinen sairaala (TAYS)
Tampereen yliopistollisen sairaalan B-rakennus.
Tulipalo syttyi Taysin B-rakennuksessa.Jani Aarnio / Yle

Tampereen yliopistollisen sairaalan tulipalon aiheutti hoitokutsujärjestelmän laitevika. Laitteeseen tuli todennäköisesti oikosulku.

Taysin turvallisuuspäällikkö Esa Särkimäki kertoo, että laite on vanhemmasta päästä ja vastaavia on ilmeisesti käytössä kolmella osastolla. Laitteita käydään parhaillaan läpi mahdollisten vastaavien vikojen ehkäisemiseksi.

Vasta tarkastuskierroksen jälkeen arvioidaan, täytyykö tulipalossa vaurioituneen laitteen lisäksi uusia muita.

– Nehän on aika kalliita operaatioita. Tämä voi hyvinkin paljastua yksittäisen laitteen viaksi, eli siinä järjestelmässä ei varsinaisesti ole vikaa, Särkimäki sanoo.

Vastaavat tulipalot ovat Taysissa hyvin harvinaisia.

– Edellinen sellainen tapaus, että oikein liekkejä on tullut täällä keskussairaalassa, on monen, monen vuoden takaa, Särkimäki sanoo.

Tulipalo syttyi tiistaina iltapäivällä Taysin B-rakennuksessa sijaitsevalla osastolla. Palo saatiin sammumaan niin nopeasti, että sairaalan sprinklerijärjestelmä ei ehtinyt laueta. Tämä säästi osaston huomattavilta vesivahingoilta.

Paloesimies arveli hälytyksen syyksi teatterisavua

Alkusammutuksen suoritti sairaalassa valmiiksi paikalla ollut pelastuslaitoksen paloesimies. Hän oli pitämässä evakuointiharjoitusta tyhjällä osastolla neljä kerrosta ylempänä, kun sai tiedon hälytyksestä.

Tiistaina pelastuslaitos kertoi ensi tiedoissa palomiehen olleen vapaalla.

Särkimäki kertoo, että evakuointiharjoituksessa käytetään teatterisavua, joka on joskus aiheuttanut palohälytyksen. Harjoituksen vetäjä oli aluksi ajatellut, että tämäkin hälytys johtui siitä, että savu oli levinnyt väärään paikkaan.

Paikan päällä hänelle kuitenkin valkeni, että kyse oli oikeasta tulipalosta. Paloesimies sammutti suurimmat liekit sairaalan nestesammuttimella sairaalan henkilökunnan avustuksella.

– Taysin oma tekniikan edustaja repi johtokanavaa auki, että paloesimies sai tuupattua sinne sammutinta, Särkimäki sanoo.

Sairaalasta on pääosin poistettu käytöstä jauhesammuttimet, koska ne sotkevat paikat nestesammutinta pahemmin.

– Emme ehkä olisi saaneet siivottua jälkiä aamuksi, Särkimäki sanoo.

Turvallisuuspäällikkö kehuu hoitajien toimintaa tilanteessa. Potilaiden evakuointi pois osastolta tapahtui nopeasti. Hoitajat olivat myös muistaneet harjoituksissa läpikäydyt pienetkin yksityiskohdat, kuten kaasusulkujen sammuttamisen.

Lue lisää:

Taysissa tulipalo – potilaita evakuoitu, vapaapäivää sairaalan lähellä viettänyt paloesimies sammutti palon

Lue seuraavaksi