1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopion Energian ja Savon Voiman fuusion aiesopimusta ei muuteta – "Ei ole mahdollista, että ruvetaan yhtä asiaa sorvaamaan"

Osa Kuopion päättäjistä haluaisi tehdä muutoksia Kuopion Energian ja Savon Voiman yhdistymissopimukseen.

Kuva: Sami Takkinen /Yle

Savon Energiaholdingin hallituksen puheenjohtajan Ossi Martikaisen (kesk.) mukaan Kuopion Energian ja Savon Voiman yhdistymisen aiesopimusta ei ole syytä avata miltään osin.

Asia nousi esiin, kun Kuopion kaupungin omistajaohjausjaoston kokouksessa päädyttiin esittämään kaupunginhallitukselle energiayhtiöiden fuusion aiesopimuksen hylkäämistä nykyisessä muodossaan.

Osaa Kuopion päättäjistä hiertää muun muassa uuden yhtiön hallintoneuvoston paikkajako, jossa Kuopion paikkamäärää pidetään liian pienenä.

Savon Voiman omistavan Savon Energiaholdingin hallituksen lapinlahtelaisen puheenjohtajan mukaan asia tuli yllätyksenä, sillä aiesopimusta valmisteltaessa mukana oli Kuopion kaupungin edustajia.

– Kuopion intressit on otettu kaikilta keskeisiltä osin huomioon. Yhtiörakenne ja hallintopaikkojen määrä on heidän toivomustensa mukaan pitkien neuvottelujen jälkeen aiesopimukseen kirjattu, Martikainen sanoo.

"Meillä on erilainen tilanne kuin muilla kunnilla"

Kuopion kaupungin omistajaohjausjaosto haluaisi, että neuvotteluja sopimuksesta jatketaan. Fuusiota pidetään pääpiirteissään hyvänä asiana, mutta sopimusta halutaan vielä tarkentaa.

Omistajaohjausryhmän puheenjohtajan Allu Koskisen (kok.) mukaan kysymyksiä herättää hallintorakenteen lisäksi myös Kuopion omistusosuus kuntaliitostilanteissa.

– Tällä hetkellä Kuopion kaupunki omistaa sataprosenttisesti Kuopion Energian. Meillä on erilainen tilanne kuin muilla mukana olevilla kunnilla, Koskinen painottaa.

Kuopio saisi uuden energiayhtiön hallintoneuvostoon neljä paikkaa kaikkiaan 23 paikasta, jolloin Kuopiolla olisi siinä vajaan 20 prosentin äänioikeus. Kuopion omistusosuus yhtiöstä olisi aiesopimuksen mukaan 40 prosenttia.

Ossi Martikaisen mukaan neuvotteluvaraa ei ole, vaan aiesopimus joko hyväksytään tai se kaatuu.

– Ei ole mahdollista, että jätetään kaikki muu ennalleen ja ruvetaan yhtä asiaa sorvaamaan. Ei tällainen järjestely sillä tavalla etene, Martikainen toteaa.

Lue myös: Savon Voima ja Kuopion Energia yhdistyvät – neuvottelutulos tarvitsee vielä omistavien kuntien hyväksynnän