1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ylioppilaskirjoitukset

Lyhyen matematiikan yo-kokeen tehtävä flunssaisesta kuorosta hämmensi kokelaita – YTL:n asiantuntija puolustaa: Osa laajempaa kokonaisuutta

Myös yksi kansanedustaja kiinnitti huomiota erikoiseen tehtävään.

Ruutukaappaus matematiikan lyhyen oppimäärän yo-kokeen kohdasta 12. Kuva: Ruutukaappaus matematiikan lyhyen oppimäärän yo-kokeesta.

Moni tiistaina lyhyen matematiikan ylioppilaskokeeseen osallistunut kokelas saattoi hieraista silmiään.

Kokeessa tuli vastaan yllättäen tehtävä, johon sisältyi ilmiselvä kompa.

Kompakysymyksellä (siirryt toiseen palveluun) tarkoitetaan kysymystä, joka on tarkoituksella tehty niin, että kuulija tai lukija ymmärtää sen väärin tai hän kokee kysymyksen hankalaksi vastata.

Tehtävä kuului seuraavasti:

"Erään musiikkikappaleen esittämiseen kuluu 40-henkiseltä kuorolta 7 minuuttia ja 40 sekuntia. Eräässä esityksessä kolme kuoron jäsentä on flunssan takia poissa. Kuinka kauan tämän kappaleen esittämiseen kuluu 37-henkiseltä kuorolta?"

Tehtävä puhutti tiistaina Ylen Abitreenit-ohjelmassa, jossa käydään läpi oikeita koevastauksia asiantuntijoiden kanssa. Myös ohjelman keskustelupalstalla on kuhissut tehtävään liittyen.

Erikoiseen tehtävään kiinnitettiin huomiota myös kansanedustajatasolla. Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman ihmetteli tehtävää Twitterissä ja kysyi, miten siihen annetut vastaukset aiotaan arvostella.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Sensori ja Ylioppilastutkintolautakunnan asiantuntija Juha Oikkonen sanoo Ylelle, että ei ota kantaa siihen, oliko tehtävä tarkoituksella kompakysymys. Oikkonen oli mukana työryhmässä, joka laati kokeen kysymykset.

Hän korostaa, että kuorolaulajia koskeva tehtävä oli osa laajempaa kokonaisuutta.

– Koko tehtäväosiossa oli laajemmin teemana, miten erilaiset asiat muuttuvat tai eivät muutu suhteessa jonkin parametrin muuttamiseen, hän selittää.

Oikkonen kertoo, että tehtäväosion alussa oli esimerkiksi tehtäviä, jotka liittyivät geometristen kappaleiden tilavuuksiin, joissa muutettiin mittakaavaa.

Oikkosen mukaan viimeisessä, kuorolaulajia koskevassa tehtävässä taas testattiin ylioppilaskokelaan taitoa havaita tilanne, jossa suuruusluokan vaihtaminen ei vaikutakaan lopputulokseen mitenkään.

– Tällaisessa kokeessa on myös tärkeää olla valppaana ja miettiä, mistä on kysymys, hän huomauttaa.

Oikkonen ei halua ottaa kantaa siihen, oliko tehtävä onnistunut, koska "se on makukysymys".

Oikkonen rauhoittele niitä nuoria, jotka ovat mahdollisesti menneet lankaan ja vastaneet tehtävään väärin.

– 12 pisteen tehtäväosiossa se oli kuitenkin vain kahden pisteen kohta.

Mutta mikä oli oikea vastaus kokeen kysymykseen YTL:n mukaan? Vastaus tulee tässä:

"Musiikkikappaleen esitysaika ei riipu kuoron koosta (se on verrannollinen kuoron koon nollanteen potenssiin). Aikaa kuluu siten noin 7 minuuttia ja 40 sekuntia".