Oulussa on onnistuttu maahanmuuttajien työllistämisessä: sata saanut töitä, aikaisempaa harvempi työhakemus päätyy silppuriin

Kokeilussa työvalmentaja hakee maahanmuuttajalle yksilöllisesti sopivia töitä ja tekee ensitunnustelut työpaikkaan.

työnhaku
Rakennustöitä
Nuorten Ystävien Tuettua työllistymistä maahanmuuttajille -hankkeen kautta on työllistynyt kahden vuoden aikana liki sata maahanmuuttajaa. Kuvituskuva.Karoliina Simoinen / Yle

Oulussa on saatu hyviä tuloksia maahanmuuttajien työllistämisessä työhönvalmennuksella.

Nuorten Ystävien Tuettua työllistymistä maahanmuuttajille -hankkeen kautta on työllistynyt kahden vuoden aikana liki sata maahanmuuttajaa.

Nuorten Ystävien projektipäällikkö Anu Vanhatupa kertoo, että malli perustuu työnhakijan saamaan yksilölliseen palveluun. Työhönvalmentaja etsii maahanmuuttajan esittämien toiveiden pohjalta työpaikkoja ja yrityksiä.

– Ensikontakti mahdolliseen työpaikkaan tulee suomalaiselta, eikä maahanmuuttajan lähettämä työhakemus päädy silppuriin, Vanhatupa toteaa.

– Eräässä tapaamisessa työnantaja kysyi työnhakijalta, miksei hän ollut aiemmin hakenut heille töihin. Selvisi, että työnhakija oli lähettänyt useita hakemuksia, mutta hän sai työpaikan vasta henkilökohtaisen tapaamisen jälkeen. Kohtaaminen on se juttu, Vanhatupa kertoo.

Kyseisen mallin avulla löytyy hyvin myös piilotyöpaikkoja.

Maahanmuuttajat ohjautuvat palvelun pariin TE-toimistosta tai puskaradion välityksellä. Vanhatupa kertookin, että eräs asiakas oli kuullut työhönvalmennuksesta vieruskaveriltaan bussissa.

Hankkeessa käytetty toimintamalli on kustannustehokas: työllistymisestä saavutetut arvioidut yhteiskunnalliset säästöt ovat vuositasolla 900 000 euroa.

Toiminnan kulut vuodessa ovat olleet 170 000 euroa. Hanke päättyy vuoden lopussa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)