Savonlinnan Nälkälinnanmäen lopullinen kohtalo auki – tontin markkinointi sijoittajille on tauolla

Savonlinnassa keskeisellä paikalla on myynnissä 1960-luvulla rakennettu kirjastorakennus tontteineen. Tonttia ei kuitenkaan markkinoida niin kauan kuin Riihisaaren museotoiminta on Nälkälinnanmäellä väistössä.

rakennukset
Nälkälinnanmäen entinen kirjasto Savonlinnassa.
Nälkälinnanmäen entinen kirjasto sijaitsee keskeisellä paikalla Savonlinnassa. Kati Rantala / Yle

Savonlinnan Nälkälinnanmäen entisen kirjastorakennuksen lopullinen kohtalo on edelleen auki. Riihisaaren vaihtuvien näyttelyiden toiminta sekä matkailu- ja retkeilyinfo ovat parhaillaan remontin takia väistössä Nälkälinnanmäellä.

Nälkälinnanmäen markkinointi sijoittajille aloitetaan uudelleen noin kahden vuoden sisällä, kun museon väistö tiloissa päättyy.

– Väistön jälkeen suunnitellaan alueen jatkokäyttöä. Tottakai neuvotteluja voidaan käydä myös ennakkoon, mutta lopulliset päätökset tehdään vasta, kun tila vapautuu, kertoo kiinteistöjohtaja Jukka Oikari Savonlinnan kaupungilta.

Tekninen lautakunta on aiemmin asettanut keskeisellä paikalla sijaitsevalle rakennukselle ja tontille kaksi eri hintaa sen mukaan, aikooko ostaja säilyttää vai purkaa 1960-luvulla rakennetun kirjastorakennuksen.

Jos ostaja lupaa säilyttää rakennuksen, tontti myydään 295 000 euron hintaan. Jos ostaja ei säilytä rakennusta, tontin myyntihinta on lähes 710 000 euroa.

Kaupunki toivoo matkailutoimintaa Nälkälinnanmäelle

Tontilla on voimassa matkailukaava, joka mahdollistaisi esimerkiksi hotellin rakentamisen. Kaupungin toiveissa on, että Nälkälinnanmäki houkuttaisi tulevaisuudessa matkailijoita.

– Kaiken kaikkiaan taloustilanne vaikuttaa siihen, miten hankkeet etenevät. Toivottavasti siihen saadaan hyvä investori, toteaa Oikari.

Nälkälinnanmäen kohtaloa on Savonlinnassa puitu kymmenisen vuotta. Etelä-Savon Ely-keskuksen tuorein päätös on, että Nälkälinnamäen entistä kirjastoa ei ole tarpeen suojella rakennusperintölain perusteella.

Toinen Savonlinnaa pitkään puhuttanut rakennuskokonaisuus on Hulikan ja Solmun vanhat puutalot. Niitäkään ei tarvitse Elyn päätöksen mukaan suojella. Solmun purkaminen tulee ajankohtaiseksi aikaisintaan ensi vuonna.