KRP ja saksalaisviranomaiset alkavat selvittää epäiltyä Estonian hautarauhan rikkomista – saksalaisalus poistui paikalta

Keskusrikospoliisi selvittää maanantain tapahtumia yhdessä Rajavartiolaitoksen ja Saksan viranomaisten kanssa.

Kuva: Länsi-Suomen merivartiosto

Keskusrikospoliisi alkaa selvittää epäiltyä Estonian hautarauhan rikkomista yhteistyössä Rajavartiolaivaston kanssa.

Asiaa tutkitaan matkustaja-alus Estonian hylyn rauhoittamisesta annetun lain rikkomisena. Tapahtumia tullaan selvittämään myös yhdessä Saksan viranomaisten kanssa.

Saksa ei ole liittynyt Estonian hautarauhaa suojaavaan sopimukseen. KRP:n mukaan esitutkinnan keskeisiä kysymyksiä on, kuinka tämä vaikuttaa mahdollisen rikoksen selvittämiseen. Myös aluksella olleiden kansallisuuksilla saattaa olla vaikutuksia tutkintaan.

Estonian hylyn rauhoittaminen säädettiin laissa vuonna 1995. Arkistokuva. Kuva: Yle

Matkustaja-alus Estonian uppoamispaikalla liikkunut saksalaisalus poistui alueelta keskiviikkona aamupäivällä.

Länsi-Suomen merivartioston apulaiskomentaja Petteri Partasen mukaan alus poistui merivartioston partioaluksen valvonnassa. Merivartiosto tarkkaili aluksen toimintaa, mutta sillä ei ollut toimivaltaa puuttua tilanteeseen.

– Meillä on partio paikalla katsomassa, mitä siellä tapahtuu. Emme voi puuttua toimintaan, mutta jatkoselvittelyjä varten meidän pitää tietää mitä siellä on tapahtunut, toteaa apulaiskomentaja Petteri Partanen.

Saksan lipun alla purjehtiva alus laski ilmeisesti kuvausrobotin mereen uppoamispaikalla maanantaina. Rajavartiolaitoksen alus ja helikopteri ovat dokumentoineet tapahtumat.

Matkustaja-alus M/S Estonia upposi vuonna 1994. Sen hylyn rauhoittaminen säädettiin laissa vuonna 1995. Länsi-Suomen merivartiosto valvoo Estonian hylyn rauhaa.

Hylky sijaitsee kansainvälisellä merialueella, mutta Suomen talousvyöhykkeellä.

Lisätty tieto KRP:n tutkinnasta 25.9.2019 kello 13.27. Lisätty KRP.n antamia tietoja 25.9.2019 kello 14.52.

Lue lisää: