Tuhansien suomalaisnaisten käyttämää rintasyöpälääkettä saa taas apteekista – lääke uhkasi loppua Suomesta kokonaan

Lääkepulan takia on jouduttu kirjoittamaan uusia reseptejä ja vaihtamaan lääkityksiä.

lääkkeet
Lääkäri tutkivat rintakudosten röntgenkuvia.
Vaativista potilaskohtaisista syöpähoidoista tulee päättää sairaaloiden monialaisissa hoitokokouksissa, johtava ylilääkäri Johanna Mattson sanoo.AOP

Tuhansien suomalaisnaisten käyttämää rintasyöpälääkettä on saatu jälleen apteekkien hyllyille. Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea tiedotti elokuussa, että rintasyöpälääke letrotsolia sisältävissä valmisteissa on laaja saatavuushäiriö, jonka takia lääkkeet loppuivat useista apteekeista. Nyt letrotsolivalmisteiden saatavuusongelmat ovat helpottamassa.

Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahti kertoo, että viimeksi perjantaina apteekeille saatiin jakeluun suurempi määrä lääkkeitä. Linnolahden mukaan vielä ei voi puhua saatavuushäiriön loppumisesta, mutta lokakuun puoliväliin mennessä tilanne helpottaa entisestään.

– Ihan täysin tämä tilanne ei ole normalisoitunut. Osalla toimijoista on tulossa lokakuun alkuun mennessä lisäeriä, jotka huomattavasti helpottavat tilannetta, Linnolahti kertoo.

STT uutisoi elokuussa, että kuudesta kaupan olevasta myyntiluvallisesta valmisteesta oli vain pieniä määriä ajoittain saatavilla. Uhkana oli se, että lääke loppuu apteekeista kokonaan.

Letrotsoli on hormonaalinen lääke, jota käytetään rintasyövän liitännäishoitona eli leikkauksen jälkeisenä parantavana hoitona sekä levinneen rintasyövän hoitona. Lääkehoitoa voidaan jatkaa liitännäishoitona jopa vuosia leikkaus- ja sädehoidon jälkeen.

Ulkomailta tuodut poikkeuserät auttoivat

Fimean tietoon ei ole tullut, että letrotsolilääkkeet olisivat loppuneet missään vaiheessa Suomesta kokonaan.

Osasta Yliopiston Apteekin toimipisteistä letrotsoli oli ajoittain lopussa. Ketjulla on 17 toimipaikkaa eri puolilla Suomea. Yliopiston Apteekin proviisori Krista Merras kertoo, että tällä hetkellä kaikissa toimipisteissä on saatavilla ainakin jonkin verran letrotsolilääkkeitä.

– Meidän näkökulmasta tilanne on melkeinpä ohi. Olemme pystyneet toimittamaan asiakkaille lääkkeitä, Merras sanoo.

Ongelmaa ovat lievittäneet poikkeuserinä Suomen tuodut ulkomaalaiset ja erikokoiset pakkaukset, kertovat sekä Yliopiston Apteekin Merras sekä Fimean Linnolahti. Linnolahden mukaan ongelmia vähensi myös se, että 100 kappaleen pakkauksien sijaan on pystytty myymään 30 kappaleen pakkauksia.

Letrotsolia on voitu tarvittaessa korvata väliaikaisesti eksemestaanilla tai anastrotsolilla, jotka kuuluvat samaan aromataasinestäjien ryhmään.

– Lääkäri on voinut kirjoittaa toisen lääkkeen potilaalle. Se on myös auttanut tilanteen hallinnassa, Linnolahti sanoo.

Letrotsolipula ei Linnolahden tietojen mukaan vaikuttanut siten, että myös korvaavat lääkkeet olisivat alkaneet huveta.

Yliopiston Apteekissa huomattiin korvaavissa lääkkeissä pieni menekin kasvu, mutta saatavuusongelmia niiden kanssa ei tullut.

Potilaille kirjoitettu uusia reseptejä

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri, toimialajohtaja Johanna Mattson kertoo, että poikkeustilanteesta on selvitty Husissa hyvin. Husin Syöpäkeskus on Suomen suurin syövänhoitokeskus.

Husissa oli saatavuushäiriön alussa lyhyt ajanjakso, jolloin käytössä ei ollut mitään letrotsolilääkettä. Tällöin potilaille määrättiin korvaavia lääkkeitä, Mattson kertoo. Husiin tuli kuitenkin nopeasti tieto letrotsolin rinnakkaisvalmisteesta, jota oli saatavilla pienemmissä pakkauksissa. Lääkehoitoja ei ole ollut tarpeen katkaista ollenkaan.

– Olemme kirjoittaneet uusia reseptejä potilaille. Suurin osa potilaista on jatkanut rinnakkaisvalmisteella, osa on vaihtanut saman ryhmän sisällä oleviin valmisteisiin, Mattson kertoo.

Letrotsolia on Syöpäkeskuksen tarpeisiin tällä hetkellä riittävästi. Jos valmisteet loppuvat, vaihtoehtona on vaihtaa lääkitys eksemestaaniin tai anastrotsoliin.

Lääkkeitä apteekissa.
Lääkkeiden saatavuus on heikentynyt Suomessa viime aikoina.Ismo Pekkarinen / AOP

Lääkkeen loppumisesta pitäisi ilmoittaa kaksi kuukautta aiemmin

Lääkepulan taustalla olivat Fimean mukaan yhden ison markkinaosuuden haltijan tuotanto-ongelmat. Linnolahden mukaan muut valmistajat eivät tienneet poikkeustilanteesta, ennen kuin Fimea sai tiedon saatavuusongelmasta. Näin lääkeyritykset eivät voineet valmistautua kasvaneeseen kysyntään etukäteen ja kaikki letrotsolivalmisteet hupenivat.

Linnolahden mukaan Fimeassa toivotaan, että lääkeyritykset tiedottaisivat lääkkeiden vähenemisestä jo ennen kuin tuote on kokonaan varastosta loppunut. Lain mukaan myyntiluvanhaltijoiden pitää ilmoittaa vähintään kaksi kuukautta ennen kuin lääkkeen saatavuuteen tulee poikkeuksia.

- Jos ilmoitukset tulisivat aina vähintään kaksi kuukautta ennen, niin tämä kuukauden saatavuushäiriö olisi väistynyt sillä, kun muut toimijat olisivat voineet vastata tarpeeseen hieman aiemmin. Esimerkiksi hankkimalla poikkeuseriä paria kuukautta ennen, Linnolahti sanoo letrotsolipulasta.

Lue myös:

Lääkepulan aiheuttama lääkkeiden vaihtorumba helpottuu – Lääkäri näkee pian uudesta hakukoneesta lääkkeet, joita ei löydy apteekeista

Tuhansien suomalaisnaisten käyttämä rintasyöpälääke hävisi apteekeista, potilaiden hoitoon voi tulla muutoksia