Hyppää sisältöön

Olympiastadionin nurmikon asentaminen loppusuoralla - katso, miltä näyttää

Olympiastadionin rakennustyömaa alkaa vähitellen näyttää urheilun suorituspaikalta, kun yli puolet nurmikosta on asennettu.

Stadionin nurmen ja juoksuratojen rakentamisessa noudatetaan tiettyjä standardeja, jotta stadionille saadaan kansainvälisiä urheilukisoja. Kuva: Marko Tammi / Yle

Stadionin urheilukentällä nurmea asennetaan rivakkaan tahtiin. Nurmirullia nostetaan auton lavalta ja kone levittää nurmikon tasaiselle hiekalle. Miehet kiskovat haravalla siirtonurmikon saumat tiiviisti yhteen, sillä rakoja ei saa jäädä. Olympiastadionin kenttämestari Jani Kurvinen valvoo jälkeä.

– Minä käyn tarkistamassa, että nurmikkokaistaleet ovat kiinni. Jos sitä ei ole kunnolla tehty, se korjataan, kertoi Kurvinen Radio Suomen Päivä -ohjelmassa.

Olympiastadionin nurmikko on kasvatettu Varsinais-Suomessa. Kenttämestari Kurvisen mukaan lähtökohtana olivat stadionin tarpeet. Nurmikon pitää olla vettä läpäisevä ja sen pitää kestää kovaa kulutusta. Tärkeää on myös, että stadionin kasvuolosuhteet ovat samanlaiset kuin nurmikon kasvatuspaikalla.

Kenttämestari haluaa nurmikon nopeasti paikoilleen, jotta sitä pääsisi leikkaamaan jo ensi viikolla.

– Ruvetaan ajamaan kenttää nätimmän näköiseksi. Nurmi jyrätään, jotta kenttä saadaan mahdollisimman tasaiseksi. Parin viikon päästä selviää, onko saumoja auki. Silloin tehdään lisäkylvöjä.

Kenttämestari Jani Kurvinen toivoo, että stadionin nurmikkoa voitaisiin leikata jo ensi viikolla. Kuva: Marko Tammi / Yle

Erityistä huomiota kiinnitetään myös siihen, miten vesi johdetaan pois nurmikon alta. Kentän päädyissä on salaojaputkia 2,5 metrin välein ja muualla kolmen metrin välein. Nurmi tarvitsee myös kastelua. Kastelujärjestelmä pystyy laskemaan kentälle 50 - 60 kuutiota tunnissa.

Kenttämestari Nurminen iloitsee, että nurmikkoa asennettaessa sataa vettä. Kun maan pinta pysyy märkänä, nurmen juurtuminen alkaa nopeasti.

– Uskoisin, että nurmikko saadaan juurtumaan hyvin ennen talvea.

Olympiastadionin siirtonurmi on kasvatettu Varsinais-Suomessa. Kuva: Marko Tammi / Yle

Juoksuradalla on vielä epätasaista soraa ja hiekkaa. Tietotekniikan avulla ohjataan tiehöylän lanan terää, jotta juoksuradalla päästään heti oikeaan korkoon. Nurmisen mukaan nurmikon ja juoksuratojen on täytettävä tietyt vaatimukset, jotta stadionille saadaan isoja urheilukisoja tulevaisuudessa.

Stadionille tulee uutta tilaa 20 000 neliötä. Suuri osa siitä on maanalaista tilaa. Sinne mahtuu 400 metrin juoksurata, muutama iso liikuntahalli ja kokoustiloja. Työmaalla on yli 700 työntekijää.

– Stadio on iso ja moderni ja sitä korjataan kunnoittaen. Kyllä tänne kannattaa tulla potkimaan palloa.

Lue lisää: