1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. arkeologia

Saarenmaalta löytyi 1700 vuotta vanha aarre – kyseessä on Viron kaikkien aikojen arvokkain arkeologinen löytö

Vanhalta uhrauspaikalta kaivettiin esiin muun muassa massiivinen kultarannerengas 200-luvulta.

arkeologia
Kuvakaappaus Viron yleisradionyhtiön ERR:n nettisivuilta aiheesta.
Kuvakaappaus Viron yleisradionyhtiön ERR:n nettisivuilta aiheesta. news.err.ee

Virolainen harrastelija-aarteenetsijä Jegor Klimov teki elämänsä löydön liikkuessaan metallinpaljastimensa kanssa Saarenmaalla syyskuun alussa.

Metallinpaljastin ohjasi Klimovin sattumalta 1700 vuotta vanhalle uhrauspaikalle, jonne oli haudattu useita rautakautisia kulta- ja hopeakoruja sekä vyönsolkia.

– Metallinpaljastimen signaali oli heikko, ja mietin, kaivaako vai eikö kaivaa. Mutta sieltä se löytyi! Tuntui siltä kuin olisin voittanut jättipotin, Klimov kertoi Viron yleisradiolle ERR:lle. (siirryt toiseen palveluun)

Virolaisen Saarte Hääl -lehden (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa Klimov kertoi päästäneensä kovan sotahuudon, kun näki maakerroksen alla kullan kimallusta.

Suomessa löydöstä kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Korujen alkuperää ei tiedetä

Virossa on aikaisemmin tehty vain muutama arkeologinen kultalöytö. Klimovin arkeologista löytöä pidetäänkin Viron tähänastisen historian arvokkaimpana.

– Virossa ei ole koskaan aikaisemmin kaivettu esiin yhtä suuria ja yksityiskohtaisesti koristeltuja arkeologisia kultakoruja, kommentoi aarteen esiin kaivamista johtanut arkeologi Marika Mägi Saarte Hääl -lehdelle.

Arvokkain löydetyistä esineistä on suuri kultainen rannerengas, joka on arkeologien mukaan peräisin 200-luvulta.

Löydetyt korut eivät ole arkeologien mukaan tavanomaisia saarenmaalaisia koruja, vaan niiden kantajan uskotaan kuuluneen yhteiskunnan eliittiin.

– Tällaiset korut yhdistetään kuninkaallisiin perheisiin ja niiden valtaan. Niitä pidetään eri puolilla Skandinaviaa roomalaisen rautakauden merkittävimpinä esineinä, Mägi sanoi Saarte Hääl -lehdelle.

Marika Mägi ei osaa sanoa, kuinka korut ovat päätyneet Saarenmaalle.

– Se on jännittävä arvoitus, johon emme todennäköisesti koskaan saa vastausta.

Hänen mukaansa löytö tukee teoriaa, jonka mukaan Länsi-Viro on kuulunut rautakaudella tiiviisti samaan kulttuuripiiriin Skandinavian kanssa.

Löydetyt korut on luovutettu Saarenmaan museolle, jossa ne sijoitetaan museonjohtajan mukaan näyttävälle paikalle.

Lue seuraavaksi