1. yle.fi
  2. Uutiset

Salon lukkarinmäkeläisten taistelu Tunnin juna -linjausta vastaan jatkuu

Salon Lukkarinmäki-seuran aktiivit ovat huolissaan, että päätetty ratalinjaus kulkee läpi kaupunginosan.

Tunnin juna
Lukkarinmäellä asuvat Timo Lähteenmäki, Jaana Laakso ja Otto Bernoulli kadulla
Lukkarinmäellä asuvat Timo Lähteenmäki, Jaana Laakso ja Otto Bernoulli vastustavat aktiivisesti kaupunginosansa läpi suunniteltua Tunnin juna -ratalinjausta.Petra Ristola / Yle

Salon Lukkarinmäki-seura taistelee edelleen yhtenäisen kaupunginosansa puolesta. Lukkarinmäkeläiset ovat tyrmistyneitä siitä, että päätetty Helsingin ja Turun välinen Tunnin juna -ratalinjaus kulkee läpi asuinalueen.

Väyläviraston verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) on kerrottu suunnitelman eri vaiheista. Väyläviraston projektipäällikkö Heidi Mäenpään mukaan linjauksen alle on tällä hetkellä jäämässä ainakin kuusi rakennusta.

– Meille se pelkkä linjaus on jo murheellinen. Uskaltavatko ihmiset enää laittaa niiden talojen kunnostamiseen rahaa, jotka jäävät radan alle, sanoo Lukkarinmäki-seuran puheenjohtaja Otto Bernoulli.

Lukkarinmäkeläisille selvisi noin puoli vuotta sitten, että Tunnin junaan liittyvä Espoo-Salo välinen oikorata kulkisi läpi asuinalueen. Tyrmistys oli valtaisa, sillä Museoviraston mukaan (siirryt toiseen palveluun)Lukkarinmäki on valtakunnallisesti merkittävä rakennettu kulttuuriympäristö. Lukkarinmäki-seura keräsi nimiä adressiin ja toimitti sen ministeriöön saakka.

– En missään nimessä vastusta junayhteyttä, vaan vastustan linjausta, joka tuhoaisi Lukkarinmäen, sanoo Lukkarinmäki-seuran aktiivi Jaana Laakso.

Jaana Laakso, Timo Lähteenmäki ja Otto Bernoulli Lukkarinmäen kaupunginosassa.
Espoo–Salo-oikoradan suunnittelun jäljet näkyvät Salon Lukkarinmäen kaupunginosassa. Päätetty ratalinjaus on merkitty rautakepillä, jota ihmettelevät Jaana Laakso, Timo Lähteenmäki ja Otto Bernoulli.Petra Ristola / Yle

Lukkarinmäki-seura toivoo, että nyt tehdyt päätökset vielä muuttuvat. Tämä vaatisi kuitenkin maakuntakaavan muutoksen.

Yhtenä vaihtoehtona seura esittää että oikorata ohittaisi Lukkarinmäen ja kulkisi lähellä moottoritietä. Tai rata alittaisi Lukkarinmäen niin syvältä, että rakennuksia ei tarvitsisi purkaa. Seura haluaisi myös selvittää Rantaradan korjauksen.

– Talvisodan aikana Lukkarinmäkeä pommitettiin raskaasti. Äitini kotitalon katon läpi putosi palopommi, joka jäi onneksi suutariksi. Toivon, että tälle hankkeelle, jota minun taloni läpi ajetaan, kävisi vähän samalla tavalla, sanoo Lukkarinmäki-seuran aktiivi Timo Lähteenmäki.

Lue lisää:

Tunnin juna jakaa valtuutettujen mielipiteet Salossa, vaikka se on kaupungin kärkihanke

Turun Tunnin juna nytkähti eteenpäin – hankeyhtiö suunnittelemaan nopeaa ratayhteyttä

Lue seuraavaksi