Karhuhavainnot lisääntyneet Meri-Lapissa tänä syksynä

– Jos karhun näkee, kannattaa tehdä myös Lotto ja Eurojackpot. Niin harvinainen se kuitenkin vielä on, sanoo petoyhdyshenkilö Juha Mäkimartti.

karhu
Lähes musta karhu seisoo ja katsoo kameran ohi
Karhuhavainnoista kannattaa ilmoittaa riistanhoitoyhdistykseen tai petoyhdyshenkilölle.Birgitta Tarvainen

Meri-Lapissa on tänä syksynä tehty aiempaa enemmän karhuhavaintoja.

Keminmaan riistanhoitoyhdistyksestä kerrotaan, että monet havainnot on myös pystytty vahvistamaan riistakameran, kuvien tai jälkien perusteella.

– Riistahallinnossa on hyviä järjestelmiä, kuten Tassu- sekä Oma riista- järjestelmät, joiden kautta saadaan faktatietoa. Myös riistakamerat ovat apuna, niistä saadaan kuvia maastosta, sanoo ammattimetsästäjä ja petoyhdyshenkilö Juha Mäkimartti Keminmaan riistanhoitoyhdistyksestä.

Keminmaan ja Tervolan ympärillä liikkuneista kahdesta karhusta on saatu useita kymmeniä havaintoja. Molemmat karhut on saatu kaadettua.

Juha Mäkimartin mukaan tänä syksynä erityisesti huono marjasata on ajanut karhuja lähemmäksi asutusta.

– Puolukkaa ja mustikkaa on ollut nyt vähän ja marjat ovat hyvin tärkeää ravintoa karhuille, vaikkei ehkä uskoisi. Ruuan perässä ne kulkevat pois metsistä.

Karhun nähneellä käynyt hyvä tuuri

Meri-Lapissa Kemin, Tornion ja Keminmaan kunnat sijaitsevat poronhoitoalueen sisällä, mutta eivät kuulu poronhoitoalueeseen. Poronhoitoalueen kaatokiintiöt eivät siis näitä kuntia koske.

Tälle syksylle itäisellä alueella on kaatunut noin 70 karhua ja läntisellä alueella viidentoista karhun kiintiöstä neljä on kaatamatta.

Juha Mäkimartti sanoo, että karhu on levittäytynyt lännemmäksi, mutta niiden määrä Meri-Lapissa on silti maltillinen.

– Itse olen karhua vuosikymmeniä tavoitellut ja kaksi kertaa nähnyt metsästysajan ulkopuolella. Hyvä tuuri täytyy olla. Jos karhun näkee, kannattaa tehdä myös Lotto ja Eurojackpot. Niin harvinainen se kuitenkin vielä täällä on.

Pyynti alkanut taas kiinnostaa

Karhut eivät ole Meri-Lapissakaan hätyytelleet ihmisiä, mutta Torniossa karhu on tälle syksylle raadellut lampaita, minkä asiantuntija on myös käynyt toteamassa.

Juha Mäkimartti uskoo, että metsästäjät ovat taas alkaneet kiinnostua karhun kaadosta, joka pyyntikulttuurina on ollut Perämeren pohjukasta jo katoamassa. Pyynti innostaa erityisesti nuorta metsästäjäsukupolvea.

– Hienoa oli, että Tervolassa ja Ranualla karhun kaataneista toinen oli armeijassa oleva nuorimies ja toinen vasta 16-vuotias. Heille eivät osaa muut metsästäjät olla oikein kateellisiakaan.