Entisten Tesla-pomojen akkutehdas houkuttelee suomalaisosaajia töihin Ruotsiin – miljardihanke tuo työtä tuhansille

Skellefteån jättimäinen akkutehdas on kerännyt tukevan rahoituksen. Tavoitteena on aloittaa tuotanto vuonna 2022.

Raahe
Havainnekuva Northvoltin Skellefteån tehtaasta
Havainnekuva osoittaa kuinka Skellefteån akkutehdas levittäytyy kymmenien hehtaarien alueelle, jonka suuruus vastaa noin 50 jalkapallokenttää.Northvolt

Ruotsin Skellefteåhon rakennettava jättimäinen akkutehdas houkuttelee myös suomalaisyrityksiä ja -osaajia. Skellefteån kehitysyhtiön johtoa vieraili tiistaina Raahessa ja Oulussa esittelemässä hankkeen mahdollisuuksia paikallisille yrityksille.

Raahessa paikalla oli noin 40 yritystä, kertoo seudullisen yrityspalveluyhtiön kansainvälistymispäällikkö Hillevi Ylitorvi.

– Olemme tosi tyytyväisiä osallistujamäärään, mutta tärkeintä oli, että yritykset saivat tärkeää tietoa työmahdollisuuksista ja pääsivät tapaamaan henkilökohtaisesti Skellefteån edustajia. Ylitorvi iloitsee.

Northvolt-yrityksen akkutehtaan takana on kaksi sähköautoyhtiö Teslan entistä johtajaa (siirryt toiseen palveluun), jotka ovat valmistelleet runsaan kolmen vuoden ajan Euroopan suurinta akkutehdasta.

Skellefteån lisäksi tehdasta tavoittelivat pari vuotta sitten myös muun muassa Vaasa ja Kotka-Haminan seutu.

Miljarditehdas tarvitsee tuhansia työntekijöitä

Skellefteån infotilaisuus Raahessa kiinnosti tiistaina yrityksiä laajemminkin Suomesta, kun tulijoita oli esimerkiksi Vaasasta ja pääkaupunkiseudulta asti.

Ensimmäisenä Raahen tilaisuudesta uutisoi Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsissa tarvitaan tulevina vuosina monenlaista osaamista, kertoo Raahen seudun yrityspalvelujen kansainvälistymispäällikkö Hillevi Ylitorvi.

– Nosturiyrityksistä tulee tarvetta, samoin sementti- ja sähköalan yrityksistä. Töitä on myös metalli- ja konepajayhtiöille, mutta myös ruokabisnestä tarvitaan, kun työvoimaa on enemmän, Ylitorvi arvioi mahdollisuuksia.

Skellefteån tehtaan kustannusarvio on miljardiluokkaa ja rakentamiseen tarvitaan yli tuhat työntekijää. Toimiessaan tehtaan arvioidaan työllistävän yli 2 000 ihmistä.

Northvolt on onnistunut keräämään yli miljardin euron rahoituksen. Esimerkiksi autojätti Volkswagen (siirryt toiseen palveluun) on mukana isolla osuudella.

Sähköautojen akkutuotanto pyritään aloittamaan Ruotsissa vuonna 2022.