1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ympäristöjärjestöt

Ympäristöjärjestö yritti pysäyttää loistoristeilijän lähdön Helsingin Länsisatamassa – meloivat kajakeilla jättiläisen kylkeen

Ympäristöjärjestö haluaa kiinnittää toiminnallaan huomiota ilmastonmuutokseen ja ympäristön monimuotoisuuteen.

ympäristöjärjestöt
Aktivistit yrittivät estää loistoristeilijän lähdön Helsingissä
Aktivistit yrittivät estää loistoristeilijän lähdön Helsingissä

Ympäristöjärjestö Elokapina yritti pysäyttää loistoristeilijä Queen Elizabethin lähtöä Helsingin Länsisatamasta.

Queen Elisabeth irtautui sataman laiturista keskiviikkona kello 17.00, mutta matkanteko lähti liikkeelle hitaasti. Ympäristöjärjestön aktivistit ympäröivät risteilijän kajakeilla.

Lautta jäi odottamaan lähes tunniksi satama-alueelle, kun Merivartioston alukset poimivat mielenosoittajat kyytiinsä.

– Haluamme kiinnittää toiminnalla huomiota ympäristö- ja ilmastokriisiin, sanoo Elokapina-järjestön jäsen Elina Kauppila Ylelle.

Länsisatamassa oli yhteensä yhdeksän aktivistia, jotka ympäröivät aluksen. Queen Elizabeth yritti vähitellen lipua kauemmaksi satamasta.

Lopulta ristelijä pääsi satamasta matkaan vähän vaille kuusi, eli noin tunti suunnitellun lähtöajan jälkeen.

Helsingin poliisi otti paikalta kiinni yhdeksän henkilöä. Poliisin mukaan yhtä lukuun ottamatta kaikki on päästetty vapaaksi.

Kaikkia kiinniotettuja epäillään liikenteen häiritsemisestä ja niskoittelusta poliisia vastaan.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Elokapina on osa kansainvälistä verkostoa

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction rebellion -ryhmää, joka on tehnyt näyttäviä mielenilmauksia ympäri maailmaa.

Lontoossa tuhannet miehet, naiset ja lapset pysäyttivät liikenteen marraskuussa 2018 istumalla viidellä kaupungin keskustan sillalla. Kymmeniä ihmisiä pidätettiin tempauksen takia.

Sen jälkeen järjestön toiminta on jatkunut aktiivisena Euroopassa. Viime keväänä liike pysäytti liikenteen useissa solmukohdissa Lontoossa ja poliisi pidätti yli tuhat aktiivia kaupungissa.

Extenction rebellionin sivujen mukaan ryhmällä on satoja paikallisia ryhmiä ympäri maailmaa.

Ryhmän ideana on tehdä näyttäviä tempauksia, joilla aiheutetaan häiriötä, mutta niissä ei käytetä väkivaltaa. Tempauksilla ryhmä pyrkii kolmeen tavoitteeseen.

Hallitusten on järjestön mukaan ”kerrottava totuus ekologisesta hätätilasta”, hiilineutraalius on saavutettava vuoteen 2025 mennessä ja demokraattisesti valitut kansankokoukset on asetettava valvomaan päästötavoitteiden toteutumista.

Antti Rinteen (sd.) hallitus tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Elokapina on toiminut Suomessa marraskuusta 2018 lähtien.

Elokapina-aktivistit yrittävät estää kajakeilla luksusristeilijä Queen Elizabethin lähdön Helsingin satamasta Hernesaaressa 25. syyskuuta.
Elokapina-ilmastoaktivistit yrittävät estää kajakeilla luksusristeilijä Queen Elizabethin lähdön Helsingin satamasta Hernesaaressa 25. syyskuuta.Lehtikuva

Elokapina järjestää Facebook-sivujensa mukaan Helsingissä lisätapahtumia loppuviikosta. Järjestö valtaa Esplanadinpuiston torstaina alkuillasta ja pysäyttää liikenteen Pohjoisesplanadin ja Fabianinkadun kulmassa.

Järjestö on ajoittanut tapahtumat kansainväliselle ilmastoviikolle.

Lue lisää:

Anna Leppä ja Elina Kauppila ahdistuivat ilmastonmuutoksesta ja haluavat nyt suoraa toimintaa – “En haluaisi olla tässä, mutta on pakko tehdä jotain”

Lue seuraavaksi