Hyppää sisältöön

Mika Kaurismäki otti koko kylän Mestari Cheng -elokuvan tekoon mukaan – päänäyttelijä Anna-Maija Tuokko: "Yksi elämän huippukokemuksia"

Kiinalainen ruoka, Lapin maisemat. Kahden eri kulttuurin kohtaaminen, ystävyys, rakkaus. Siinä eväät, joista Mika Kaurismäen elokuva on kokattu.

Anna-Maija Tuokko ja kiinalainen lapsinäyttelijä Lucas Hsuan. Taustalla Mestari Cheng -elokuvan päänäyttämö Sirkan baari. Kuva: Marianna Films

Kesällä 2018 yleensä niin hiljaisessa Kittilän Raattaman kylässä on toimintaa enemmän kuin miesmuistiin. Kylässä kuvataan Mika Kaurismäen elokuvaa Mestari Cheng.

Raattamassa on noin 160 vakituista asukasta. Kuvausten aikaan kylällä pyörii parhaimmillaan jopa sata muuta ihmistä.

Kuvauksista on nyt vuosi. Suomalais-kiinalaisena yhteistuotantona tehty elokuvaa pyörii Suomen elokuvateattereissa.

Elokuvan toiselle päänäyttelijälle kesä 2018 on ikimuistoinen kokemus.

– Se oli aivan mielettömän hienoa aikaa, kun kuvattiin tätä elokuvaa Raattaman kylässä. Minulle oli yksi elämän huippukokemuksia, että sain viettää Lapissa kuusi viikkoa ja tehdä tätä elokuvaa, baarin pitäjää Sirkkaa näyttelevä Anna-Maija Tuokko sanoo.

Elokuva elää juuri tunnelmilla. Kuvauskesän säpinä ei lopputuloksessa näy, elokuva henkii rauhaa näyttelijöiden ja luontokuvien kautta.

Juoni on klassinen perustarina, katsojaa ei juuri kuormiteta yllätyksillä.

– Halusin elokuvan, jossa ei ole kaikkia niitä tyypillisiä juonikäänteitä ja tavanomaisia asioita, mitä elokuvissa on. Juonikäänteitä ei ole yhtään enempää kuin on tarvis, ohjaaja ja tuottaja Mika Kaurismäki sanoo.

– Tämä elokuva nimenomaan nojaa näyttelijän läsnäoloon ja tunnelmaan sekä pieniin yksityiskohtiin.

Pitkä kuvausaika oli huolella harkittu

Elokuvan budjetti 2,9 miljoonaa euroa on lähes kaksinkertainen kotimaiseen keskivertoelokuvaan verrattuna. Kuvausaikaa oli kuusi viikkoa, mikä on lähes pari viikkoa enemmän kuin kotimaisella pitkällä elokuvalla keskimäärin.

– Minulla oli pidempi kuvausaika juuri siksi, että saatiin luotua oikea tunnelma kuvauspaikalle. Että näyttelijöillä olisi rauha ja olisi tilaa tehdä se, Mika Kaurismäki sanoo.

– Sitä kautta myös koko ryhmä ja koko kyläyhteisö pääsi mukaan elokuvan tekemiseen. Minä uskon, että elokuvassa näkyy, että me integroiduttiin siihen paikkaan ja yhteisöön. Samalla tavalla kuin elokuvassa päähenkilö Cheng, Kaurismäki sanoo.

Lue myös:

Mika Kaurismäki teki positiivisen elokuvan vastalauseeksi vihapuheelle – Mestari Chengissä ruoka yhdistää ihmiset

Mika Kaurismäki ja Anna-Maija Tuokko vierailivat Tähtihetkessä kertomassa elokuvan mielenkiintoisista yksityiskohdista.