"Ihan tavanomainen toimintamalli" – näin Hyttisen erorahaa perustelee puheenjohtaja Timo Laitinen Metsähallituksen hallituksesta

Metsähallituksen hallitus on tänään käsitellyt selvitystä Hyttisen johtamisesta.

Kotimaa
Pentti Hyttinen
Pentti Hyttisen johtamistilanteita on koettu epäasiallisiksi, kertoo Metsähallituksen hallituksen puheenjohtaja Timo Laitinen arvioinnin pohjalta, joka Hyttisen johtamisesta tehtiin. Mikko Stig / Lehtikuva

Metsähallituksen irtisanoutunut pääjohtaja Pentti Hyttinen ei olisi jatkossa nauttinut Metsähallituksen hallituksen luottamusta, sanoo puheenjohtaja Timo Laitinen tiedotteessa STT:n mukaan.

Metsähallituksen hallitus on käsitellyt tänään selvitystä Hyttisen johtamisesta Rovaniemessä.

– Arvioinnissa tuli esille, että Hyttisen johtamisessa oli merkittäviä puutteita ja kehittämistarpeita. Lisäksi haastatellut kertoivat useista epäasialliseksi koetuista johtamistilanteista, Laitinen sanoo.

Uutisiin nousi eroraha, jonka Hyttinen on saamassa. Sanomalehti Karjalainen kertoi tänään, että maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) pyytää selvitystä Hyttisen saamasta yli 200 000 euron erorahasta.

Metsähallituksen hallituksen puheenjohtaja Laitinen sanoo, ettei hänelle asti selvityspyyntöä ole vielä tullut.

– Sain tiedon, että sellaista tullaan pyytämään samaan aikaan, kun asia tuli julkisuuteen. Kunhan se tulee, vastaamme siihen luonnollisesti mahdollisimman pian. Oleellisimmat asiat on jo kerrottu meidän tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), Laitinen sanoo.

– Ja korostan sitä, että eroraha ei ollut 200 000 euroa.

Laitisen mukaan varsinainen eroraha on 100 000 euroa, joka vastaa Hyttisen puolen vuoden palkkaa. 200 000 syntyy, kun tähän erorahaan ympätään toinen 100 000 euroa, mikä on Hyttisen kanssa hallituksen aikanaan tekemässä johtajasopimuksessa määritelty summa, sekin palkka kuuden kuukauden ajalta, "korvaus irtisanomisajalta". Tarkemmin myös näiden perusteista lukee Metsähallituksen tänään julkaisemassa tiedotteessa.

– Eli kyseessä on 6+6, eli 100 000 euroa plus 100 000 euroa, Laitinen konkretisoi.

Erorahasta on päätetty johtajasopimuksessa, jonka Metsähallituksen hallitus on aikanaan Hyttisen kanssa tehnyt.

Mutta miksi hallitus sitten päätti tällaisen erorahan antaa, vaikka luottamusta ei olisi jatkossa enää herunut?

– Tämä on ihan tavanomainen toimintamalli osakeyhtiömaailmassa. Liikelaitos ei ole virasto vaan lainkin mukaan osakeyhtiöön verrattava toimielin, Laitinen sanoo.

STT uutisoi syyskuun alussa, että Hyttinen saa lisäksi mahdolliset tulospalkkiot tämän vuoden tammi-elokuulta.

– Tulospalkkioista en pysty sanomaan mitään, kun en vielä tiedä, maksetaanko tältä vuodelta tulospalkkioita ylipäätään. Se tiedetään vasta ensi vuonna.

Tavan pulliaista voi eroraha ihmetyttää. Kun kyseessä oli johtaja, jonka johtamistavoista löytyi puutteita ja useampi henkilö oli kokenut epäasiallisuutta hänen johtamistilanteissaan, niin onko sitten reilua antaa vielä erikseen erorahaa? Tätä kysymystä Laitinen ei juuri kommentoi.

– Siihen en nyt oikein osaa ottaa kantaa.

Hyttinen ilmoitti elokuun lopulla irtisanoutuvansa Metsähallituksen pääjohtajan tehtävästä. Hän perusteli eroaan läheisen sairastumisella.

Hyttinen kertoi irtisanoutumisestaan hieman ennen Metsähallituksen hallituksen kokousta, jossa oli tarkoitus käsitellä selvitystä hänen johtamistavoistaan.

Koska Hyttinen oli jo eronnut, ei selvitystä alun perin luovutettu Metsähallitukselle. Nyt liikelaitoksen hallitus kertoo arvioineensa tilannetta uudelleen ja pitäneensä tarpeellisena selvityksen käsittelyä hallituksessa, vaikka Hyttinen on jo jättänyt organisaation.

Johtamisselvitys tehtiin Metsähallituksen johtoryhmälle haastattelututkimuksena. Se koostuu yksittäisten henkilöiden vastauksista ja kokemuksista, jotka vastaajat ovat antaneet omalla nimellään.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen on arvioinut Hyttisen erokorvauksen olevan niin avokätinen, että kyseessä voi olla harkintavallan ylitys.

– En lähde itse lopputulosta arvioimaan. Sanon vain, että sopimus on yllättävän hyvä omista syistään irtisanoutuneelle pääjohtajalle, Koskinen sanoi Helsingin Sanomille maanantaina.