Trump pyysi Ukrainan presidenttiä tutkimaan ex-varapresidentti Bidenin toimintaa – Ukrainan presidentti: Minua ei painostettu, puhelu normaali

Presidentti Trumpin mukaan virkarikostutkinta on häpeällinen noitajahti ja tekaistu kriisi.

Donald Trump
Kuvakollaasissa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (vas.) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.
Kuvakollaasissa Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi (vas.) ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.Ludovic Marin / AFP

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump pyysi Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä tutkimaan entisen varapresidentin Joe Bidenin toimintaa liittyen yritykseen, jossa hänen poikansa oli työskennellyt.

Puhelinkeskustelu käytiin 25. heinäkuuta sen jälkeen, kun Zelenskyi oli voittanut Ukrainan presidentin vaalit.

Täältä voit lukea suomeksi ne kohdat puhelusta, joissa puhutaan Bidenista.

– Bidenin pojasta on paljon keskustelua, että Biden keskeytti tutkinnan ja ihmiset haluavat tietää siitä. Olisi hienoa jos voisitte tehdä mitä vain oikeusministerin kanssa yhteistyössä, sanoo Trump Valkoisen talon julkaiseman tekstin mukaan.

Hunter Biden on ollut mukana ukrainalaisessa kaasuyhtiössä, jota on syytetty korruptiosta. Häntä vastaan ei ole toistaiseksi esitetty mitään todisteita korruptiosta.

– Biden on kehuskellut pysäyttäneensä tutkinnan, joten jos voitte tutkia sitä. Tämä kuulostaa kamalalta minusta, sanoi Trump tekstin mukaan.

Tekstin mukaan Zelenskyi kertoo nimittävänsä pian uuden syyttäjän, joka pistettäisiin käymään läpi asiaa.

Valkoisen talon 25. syyskuuta julkaisema kuva litteroidusta puhelinkeskustelusta Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin välillä.
Valkoisen talon 25. syyskuuta julkaisema kuva litteroidusta puhelinkeskustelusta Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin välillä heinäkuussa 2019. Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja, demokraatti Adam Schiffin mukaan Trumpin ja Zelenskyin puhelusta julkaistu teksti oli "pahempi kuin odotettiin". Shiffin mukaan puhelu muistutti sellaisia uhkauksia, joita mafialla on tapana tehdä.

Edustajainhuoneen tiedusteluvaliokuntaa johtava demokraatti Adam Schiff ilmoitti, että Trumpin keskustelun ilmiantanut henkilö olisi nyt valmis todistamaan tiedusteluvaliokunnan edessä. Toistaiseksi tuntemattoman ilmiantajan uskotaan työskentelevän Yhdysvaltojen tiedusteluelimissä.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi keskiviikkona, että teksti puhelusta Ukrainan presidentille todistaa Trumpin toiminnan heikentävän Yhdysvaltojen vaalien riippumattomuutta, presidentin viran arvokkuutta sekä kansallista turvallisuutta.

Pelosin mukaan julkaistu teksti myös todistaa sen, että virkarikostutkinnalle on tarvetta.

Pelosi on ilmoittanut, että hän määrää aloittamaan virkarikostutkinnan presidentti Trumpin toiminnasta. Pelosin mukaan Trump rikkoi perustuslaillisia velvoitteitaan.

Trump ei mielestään painostanut

Trump sanoi tekstin julkaisun jälkeen, että Ukrainan presidentin kanssa käydyn puhelun aikana ei ollut painostusta Biden-tutkinnan aloittamiseksi. Trumpin mukaan puhelu oli merkityksetön. Hän kommentoi asiaa YK:n yleiskokouksessa toimittajille.

Trump sanoi, että virkarikostutkinta on "häpeällinen" ja "suurin yksittäinen noitavaino Yhdysvaltojen historiassa". Trump kutsui kohua myös "tekaistuksi kriisiksi".

Biden pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi ensi vuoden presidentinvaaleihin. Häntä pidetään tällä hetkellä vahvimpana Trumpin vastustajana demokraattien mahdollisista presidenttiehdokkaista.

Ukrainan Zelenskyi: Puhelu normaali

Ukrainan ja Yhdysvaltojen presidentit tapasivat keskiviikkona YK:ssa. Ennen keskustelujen aloittamista presidentit kommentoivat Trumpin Ukraina -kohua.

Ukrainan Zelenskyin mukaan puhelu ei ollut painostava vaan hän kuvaili sitä hyväksi ja normaaliksi. Hän sanoi myös, ettei halua sekaantua Yhdysvaltojen vaaleihin ja kaikki voivat lukea julkaistusta tekstistä mistä oli kyse.

Trump toisti lyhyessä tiedotustilaisuudessa kantansa noitavainosta. Hänen mukaansa Pelosi ja demokraattinen puolue on joutunut radikaalin vasemmiston kaappaamaksi eikä Pelosi halua tehdä mitään esimerkiksi aseiden vähentämiseksi.

New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti julkaisi keskiviikkona koko Valkoisen talon julkaiseman puhelinkeskustelun tekstin. Teksti on viisi sivua pitkä.

Puhelun aluksi presidentti onnitteli Zelenskyiä vaalivoitosta. Zelenskyi puolestaan kehuu Trumpin olevan hyvä opettaja heille, sillä molemmat presidentit ovat yltäneet vaalivoittoon perinteisten poliitikkopiirien ulkopuolelta.

Presidentit ovat tekstin mukaan samaa mieltä siitä, että esimerkiksi Saksa ei auta Ukrainaa tarpeeksi. Presidentit myös myöntävät myös haluavansa jatkaa maiden välistä yhteistyötä.

Pelosi ilmoitti keskiviikkona myös, että toivoo virkarikostutkinnasta huolimatta yhteistyötä presidentti Trumpin kanssa esimerkiksi lääkelainsäädäntöön liittyen.

Trumpin Ukraina-skandaali käynnistyi, kun tuntemattomaksi jäänyt henkilö ilmiantoi Trumpin puhelinkeskustelun, jonka hän uskoi rikkovan lakia.

Lue lisää:

Tapaus Ukraina saattaa kampittaa Trumpin kovimman vastustajan, mutta viedä Trumpin oikeuteen – Mistä Ukraina-skandaalissa on kyse?

Presidentti Trumpista aloitetaan virkarikostutkinta – Pelosi: "Kukaan ei ole lain yläpuolella"

Trump kiistää painostaneensa Ukrainan presidenttiä tutkimaan Joe Bidenin ja tämän pojan toimia – myöntää kuitenkin ottaneensa Bidenin puheeksi

Lähteet: Reuters, AFP, AP, STT