1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Israel

Israelissa Netanjahu sai hallitustunnustelijan tehtävän

Israelin presidentti Reuben Rivlin antoi hallituksen muodostamisen tehtäväksi Benjamin Netanjahulle keskiviikkoiltana.

Israel
Pääministeri Benjamin Netanjahu piti puhetta Likud-puolueen vaalitilaisuudessa Tel Avivissa.
Pääministeri Benjamin Netanjahu piti puhetta Likud-puolueen vaalitilaisuudessa Tel Avivissa.Abir Sultan / EPA

Israelissa viime viikolla vaalitappion kärsinyt pääministeri Benjamin Netanjahu on saanut ensimmäisen vuoron yrittää koota maahan uusi hallitus.

Presidentti Reuben Rivlin antoi tehtävän Netanjahulle sen jälkeen, kolmikantaneuvottelut Rivlinin, Netanjahun ja vaaleissa suurimmaksi ryhmäksi knessetissä nousseen Sinisen ja valkoisen -puolueen johtajan Benny Gantzin kesken päättyivät tuloksettomina.

Gantz sanoi keskiviikkona, ettei hänen puolueensa mene hallitukseen.

Neuvotteluissa osapuolet yrittivät päästä sopuun vallanjaosta Netanjahun oikeistolaisen Likud-puolueen ja keskusta-oikeistolaisen Sinisen ja valkoisen kanssa. Netajahu yrittää nyt muodostaa Likudin johtaman hallituksen.

Israel jäi viime viikolla pidettyjen vaalien jälkeen pattitilanteeseen. Likudilla ja sen tukipuolueilla ei ole knessetissä enemmistöä. 120-paikkaisessa parlamentissa ryhmittymältä uupuu kuusi paikkaa enemmistöstä.

Netanjahulla on nyt neljä viikkoa aikaa kasata hallitus. Jos hän ei onnistu tehtävässään, presidentti voi myöntää vielä päälle kaksi viikkoa jatkoaikaa.

Viime viikon vaalit olivat Israelissa jo toiset. Huhtikuussa pidettyjen ensimmäisten parlamenttivaalien jälkeen Netanjahu epäonnistui hallituksen kokoamisessa.

Lähteet: AFP, AP, Reuters

Lue seuraavaksi