Trump: Myös Obama yritti hakea minusta tietoa ulkomaisilta johtajilta

Ukrainan presidentti kertoo luulleensa, että vain presidentti Trumpin osuus heidän välisestään kohutusta puhelinkeskustelusta julkistettaisiin.

Presidentit Donald Trump sekä Volodymyr Zelenskyi puhuivat toimittajille YK:n kokouksen yhteydessä New Yorkissa. Kuva: Saul Loeb / AFP

Presidentti Donald Trumpin mukaan entinen presidentti Barack Obama olisi pyrkinyt hakemaan hänestä tietoja ulkomaisilta johtajilta.

Trump ei esittänyt väitteensä tueksi mitään todisteita YK:n yleiskokouksen yhteydessä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Trumpilta tiedusteltiin, mitä mieltä hän on siitä, että Yhdysvaltain presidentti pyytää ulkomaiselta johtajalta tietoja poliittisesta vastustajastaan. Trumpin mukaan myös Obama toimi näin.

– No näin hän toimi, eikö vain? Trump vastasi ja puhui noitavainosta sekä siitä, miten toivon mukaan kaikki tulee aikanaan julki.

Trump luonnehti "naurettaviksi" demokraattien perusteita aloittaa virkarikostutkinta häntä vastaan.

Trumpin mielestä demokraattien johto keskittyy virkarikostutkintaan, koska he eivät usko voivansa voittaa häntä ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Trump kiisti jälleen uhkailleensa tai painostaneensa Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä. Myös Ukrainan presidentti luonnehti puhelua aiemmin normaaliksi, eikä tuntenut tulleensa painostetuksi.

Trump sanoi aikovansa olla läpinäkyvä tapauksen suhteen. Hän toi ilmi, että keskiviikkona julkaistut muistiinpanot presidenttien puhelinkeskustelusta olivat peräisin järjestyksessään toisesta keskustelusta.

– Nyt kysellään ensimmäisen puhelun perään. Julkaisen myös sen, jos se on teille tärkeää, Trump sanoi toimittajille.

Edustajainhuonetta hallitsevat demokraatit ilmoittivat tiistaina käynnistävänsä virkarikossyytetutkinnan Trumpista, sillä hänen väitettiin painostaneen Zelenskyitä puhelinkeskustelun yhteydessä.

Trump: WP:n uutinen Maguiresta on valeuutinen

Trump lisäksi kiisti lehtitiedot, jonka mukaan kansallisen tiedustelupalvelun virkaa tekevä johtaja Joseph Maguire olisi uhannut erota tehtävistään.

Washington Post (siirryt toiseen palveluun) kirjoitti aiemmin, että Maguire olisi uhannut jättää tehtävänsä, mikäli Valkoinen talo yrittäisi estää häntä todistamasta vapaasti ja ilman rajoituksia Ukraina-tapauksesta edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan edessä.

Maguire on myös itse tyrmännyt Washington Postin tiedot. Maguire on aiemmin kieltäytynyt luovuttamasta tietovuotajan kirjettä kongressille.

Trump kutsui WP:n uutista asiasta valeuutiseksi ja luonnehti Maguiren olevan "erittäin hyvä mies."

Zelenskyi: Luulin, että vain Trumpin osuus puhelinkeskustelusta julkistettaisiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo luulleensa, että vain presidentti Trumpin osuus heidän välisestään kohutusta puhelinkeskustelusta julkistettaisiin.

Zelenskyi kommentoi aihetta New Yorkissa ukrainalaismedialle.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että joskus tällaisia itsenäisten maiden presidenttien puheluita ei pitäisi julkistaa, hän sanoi ja jatkoi:

– Luulin, että he julkistaisivat ainoastaan heidän osuutensa (puhelusta).

Zelenskyi sanoi lisäksi, ettei hän tiedä yksityiskohtia tutkimuksista Joe Bidenin poikaa kohtaan ja toisti, että hän haluaa Ukrainan uuden yleisen syyttäjän tutkivan kaikki tapaukset.

Myöhemmin Zelenskyi vielä lisäsi, että presidenttien puheluiden pitäisi pysyä julkisuudelta piilossa.

– Niissä käsitellään geopolitiikkaa ja tehdään suunnitelmia. Mutta en ole peloissani, hän sanoi ja lisäsi olevansa valmis ensimmäisenkin puhelun julkaisemiseen.

Lisää aiheesta: