Toimittajalta: Trumpin virkarikostutkinta on Washingtonin mutapainia, josta Suomikin voi kärsiä

Valkoisen talon mukaan yhteistyö kongressin kanssa on nyt katkolla muun muassa kauppasopimuksiin liittyvissä asioissa, Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen kirjoittaa.

Donald Trump
Donald Trump levittelee käsiään tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 25. syyskuuta.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vihjaili New Yorkissa pitämässään tiedotustilaisuudessa, että hänellä on tietoja entisen varapresidentin Joe Bidenin toimista Ukrainassa ja Kiinassa.Jason Szenes / EPA

WashingtonYhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kohuttu puhelinkeskustelu Ukrainan presidentin kanssa on paperille siirrettynä hämmentävä. Valkoisen talon julkaisema viisisivuinen teksti on esimerkki supervallan uudesta diplomatiasta, jossa presidentin työ- ja yksityisasiat yhdistyvät toisiinsa.

Trump soittelee muiden valtioiden johtajille ja juttelee heille kuin asiakkailleen kiinteistökauppoja tehdessään. Hänellä on erityinen taito suostutella (siirryt toiseen palveluun) ja antaa vastapuolen vaivihkaa ymmärtää, miten hän haluaa asiat hoidettavan.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on joutunut ikävään asemaan koko maailman edessä. Tekstistä käy ilmi, ettei Trump vaatinut häneltä kyseenalaista palvelusta, mutta ei myöskään jättänyt kynttiläänsä vakan alle.

Mitä itse vastaisit, jos Yhdysvaltain presidentti soittaisi sinulle ja pyytäisi ohimennen vähän kaivelemaan tietoja poliittisesta vastustajastaan? Varsinkin, jos Yhdysvaltain satojen miljoonien talousapu maallesi olisi viikkoa aiemmin jäänyt saapumatta.

Trumpia tunteville tuollainen tapa toimia ei ole uutta. Hänellä kaikki asiat liittyvät, ja tuntuvat myös autuaasti sekoittuvan, toisiinsa. Tavalla tai toisella kyse on aina Trumpista itsestään. (siirryt toiseen palveluun)

Siksi moni Washingtonissa on huolissaan siitä, mihin demokraattien kongressissa käynnistämä Trumpin virkarikostutkinta voi johtaa. Valkoisen talon ensimmäinen kommentti nimittäin oli, että Trumpin on nyt vaikea tehdä yhteistyötä kongressin kanssa esimerkiksi aseita, lääkkeiden hintoja tai kauppasopimuksia koskevien lakien osalta.

Ajatus "ei kai nyt sentään noin" ei päde Trumpin kohdalla. Kaikki on mahdollista, kun on kyse hänen omasta edustaan tai egostaan. Hän saattaa vielä tänä syksynä päästää liittovaltion hallinnon sulkeutumaan tai antaa kauppasodan leimahtaa EU:n kanssa.

Kauppasodasta kärsisivät suomalaisetkin.

Demokraatit syyttävät Trumpia henkilökohtaisen poliittisen hyödyn tavoittelusta Ukrainan presidentin kustannuksella. Trump pitää demokraattien syytöksiä noitavainona.

New Yorkissa pitämässään tiedotustilaisuudessa hän kuitenkin vihjaili, että hänellä on tietoja entisen varapresidentin Joe Bidenin puuhista niin Ukrainassa kuin Kiinassa.

Hän siis myönsi epäsuorasti urkkineensa vieraan maan johtajalta lokaa poliittisesta vihollisestaan vain päivä sen jälkeen, kun erikoistutkija Robert Mueller oli todistanut kongressissa Venäjä-tutkinnastaan. Se ei vahvoista epäilyistä huolimatta kuitenkaan johtanut syytteisiin.

Trump on tähän asti päässyt kaikesta kuin koira veräjästä.

Hän on selvinnyt lukuisista syytöksistä ilman seuraamuksia. Niinpä myös virkarikostutkinnan kommentoinnissa on asiantuntijoiden kieli pysynyt keskellä suuta.

Tutkinta ei välttämättä johda mihinkään, mutta yhtä lailla se saattaa viedä Trumpin valtakunnanoikeuteen.

Tutkinta paisuu. Keskiviikkoiltana kuultiin, että koko jupakan alulle pannut Trumpin hallinnon ilmiantaja olisi valmis todistamaan kongressissa. Ilmiantaja raportoi Trumpin puhelusta toimintaohjeita noudattaen ylemmille tahoille.

Laki velvoittaa tiedustelupalvelujen johtajaa Joseph Maguirea välittämään tuollaisen viestin eteenpäin kongressille, mutta hän ei tehnyt sitä. Myös oikeusministeri William Barrin toimet joutuvat nyt suurennuslasin alle.

Voi käydä niin, että Maguire ja Barr ovat Trumpin ja demokraattien mutapainin ensimmäiset uhrit. Trumpin hallinnon pyöröovet käyvät niin tiuhaan, ettei heidän erottamisensa olisi enää suurikaan uutinen.

Lue myös:

Trump: Myös Obama yritti hakea minusta tietoa ulkomaisilta johtajilta

"Ja sitten toinen asia: On paljon puhuttu Bidenin pojasta..." Lue sanasta sanaan, mitä Trump pyysi Ukrainan presidentiltä

Voidaanko presidentti Trump panna viralta? Näin Valkoista taloa horjuttava virkarikostutkinta etenee

Trump pyysi Ukrainan presidenttiä tutkimaan ex-varapresidentti Bidenin toimintaa – Ukrainan presidentti: Minua ei painostettu, puhelu normaali