Iso sähköverkoston remontti lähenee loppuaan Iisalmessa

Marraskuussa kaupungissa aletaan purkaa vanhaa ilmajohtoa. Töistä voi aiheutua melu- ja maisemahaittaa.

Iisalmi
Miehet asentavat sähkömaakaapelia maan alle. Caruna on Suomen suurin sähköverkkoyhtiö. Kuvassa saneerataan vanhaa maakaapeliverkkoa Vantaalla.
Miehet asentavat sähkömaakaapelia maan alle. Kuvituskuva.Markku Rantala / Yle

Iisalmessa laajat sähköverkoston kunnostustyöt lähenevät loppuaan. Sähköyhtiö Savon Voima Verkko alkaa marraskuussa purkaa osittain asutusalueen keskellä kulkevaa, vanhaa ilmajohtoa Simonniemen ja Peltomäen väliltä. Purettavan johdon pituus on hieman yli viisi kilometriä.

Tilalle rakennetaan runsaan kolmen kilometrin verran uutta ilmajohtoa Pitkälahden ja Peltomäen välille. Uusi ilmajohto on osa uudistettua, toimintavarmempaa sähköverkkoa, joka vähentää pitkien sähkökatkojen riskiä. Uusi johto-osuus valmistuu ensi toukokuun loppuun mennessä.

Savon Voima Verkon mukaan työt vaikuttavat vain vähän iisalmelaisten sähkönjakeluun. Sen sijaan ilmajohdon rakentamis- ja purkutöistä aiheutuu tilapäistä melu- ja maisemahaittaa, kun kaupunkialueella kulkee isoja työkoneita ja purku- sekä rakentamismateriaalia joudutaan osin varastoimaan ilmajohdon reitille.

Iisalmen taajaman sähköverkostosaneeraus on ollut yksi Savon Voima Verkon historian laajimmista hankkeista. Sen kokonaiskustannukset ovat noin 18 miljoonaa euroa ja siinä on rakennettu uusia sähköasemia, kaapeloitu suurjännitelinjaa ja tehty merkittäviä jakeluverkoston muutoksia.

Marraskuussa alkavan, hankkeen viimeisen osan on viimeistelytöineen määrä olla valmis ensi syksynä.