Lapin Kansa: Mehiläinen Länsi-Pohja aloittaa yt-neuvottelut

Neuvottelujen tavoitteena on parantaa kustannustehokkuutta.

yhteistoimintamenettely
Mehiläinen Länsi-Pohjan logotarra
Lasse Männistön mukaan yhä suurempi osa leikkauksista voidaan toteuttaa päivä- tai lyhytkirurgisena toimintana, jolloin asiakas pyritään kotiuttamaan hyvin pian leikkauksen jälkeen.Jutta Huovinen / Yle

Mehiläinen Länsi-Pohja aloittaa yt-neuvottelut, kertoo Lapin Kansa (siirryt toiseen palveluun). Lehden mukaan henkilökunta sai kutsun yhteistoimintaneuvotteluihin keskiviikkona.

Mehiläinen Länsi-Pohjan toimitusjohtaja Lasse Männistön mukaan neuvotteluissa ei tähdätä irtosanomisiin vaan toiminnallisiin muutoksiin.

–Toki irtisanomiset ovat neuvotteluissa viimeinen mahdollinen keino, mikäli muita vaihtoehtoja ei löydetä, Männistö toteaa lehdessä.

Männistön mukaan neuvotteluissa ei ole myöskään tarkkaa euromääräistä säästöraamia mihin pyritään, mutta tavoitteena kuitenkin on kustannustehokkuuden parantaminen.

Tavoitteena pikainen kotiutuminen

Männistö kertoo lehdelle, että tavoitteena on uudistaa tiettyjen sairaalaosastojen toimintaa rakenteellisesti. Muutoksia tarvitaan esimerkiksi kirurgisten vuodeosastojen toiminnassa.

Männistön mukaan yhä suurempi osa leikkauksista voidaan toteuttaa päivä- tai lyhytkirurgisena toimintana, jolloin asiakas pyritään kotiuttamaan hyvin pian leikkauksen jälkeen.

Lisäksi Männistön mukaan on mietittävä, miten raskaamman leikkaustoiminnan keskittäminen alkuviikkoon vaikuttaa tulevaisuudessa vuodeosastojen toimintaan.

Kahden tasoisia neuvotteluita

Ensi viikolla alkavat yt-neuvottelut koskevat myös sisätautien vuodeosastojen, synnytystoiminnan, lastentautien sekä vastaavien poliklinikoiden ja henkilöstöpankin toimintoja.

– Pohdittavana on esimerkiksi, tarvitaanko nykyistä enemmän joustoa osastorajojen yli, Männistö toteaa lehdessä.

Männistön mukaan yt-neuvottelut käydään kahdessa tasoisina. Kevyempää mallia sovelletaan toiminnallisiin muutoksiin, joilla ei ole merkittäviä henkilöstövaikutuksia. Tämän koskee esimerkiksi kirurgisia vuodeosastoja.

Raskaammat yt-neuvottelut koskevat puolestaan niitä osastoja, joiden joustamisen lisäämistä yli osastorajojen pohditaan.