1. yle.fi
  2. Uutiset

SDP tyrmäsi Helsingin keskustatunnelin – Valtuustoryhmän mukaan hinta on liian kova

Kokoomus on jäämässä yksin Helsingin keskustan alittavan tunnelin kannalle.

Helsinki
Helsinkiin suunnitellaan keskustatunnelia.
Antti Kolppo / Yle

Helsingin keskustan alittava tunnelihanke on kaatumassa. Vaa'ankieliasemassa ollut SDP:n Helsingin valtuustoryhmä päätti eilen ryhmäkokouksessaan, että se ei kannata Helsinkiin suunniteltua keskustatunnelia.

Helsingin valtuustossa kokoomus on jäämässä yksin tunnelin kannalle. Sdp:n lisäksi myös vihreät ja vasemmistoliitto ovat ilmoittaneet vastustavansa keskustatunnelin rakentamista.

SDP:n valtuustoryhmän kannasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Kustannukset liian kovat

SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Eveliina Heinäluoman mukaan puolue piti keskustatunnelin kustannuksia liian kovina. SDP:n mielestä sen sijaan, että käytetään tunnelin rakentamiseen 1,4 miljardia euroa, tulisi satsata kävelykeskustaan ja joukkoliikenteeseen.

– Joukkoliikenteen kehittäminen on ensisijaisesti sitä, että parannamme tarjontaa joka suuntaan ja madallamme lippujen hintoja. Ihmisten on helpompi valita yksityisautoilu joukkoliikenteen sijaan lipun hinnan takia, Heinäluoma sanoo Yle Uutisille.

Heinäluoman mukaan yksityisautoilla tehdyt matkat Helsingin keskustaan ovat vähentyneet, kun taas joukkoliikenteellä, pyöräillen ja kävellen tehtyjen matkojen määrä on lisääntynyt.

Polkupyöräilijä Auroran sillalla Helsingissä.
Eveliina Heinäluoman mukaan joukkoliikenteellä, pyöräillen ja kävellen tehtyjen matkojen määrä Helsingin keskustaan on lisääntynyt.Petteri Juuti / Yle

– Ei varmasti ole niin, että Helsinki olisi sulkemassa kaupunkikeskustaa miltään liikennemuodolta, Heinäluoma sanoo.

Yksi perustelu keskustatunnelin rakentamiselle on ollut satamaliikenteen ohjaaminen maan alle. SDP esittääkin, että kaupunki selvittää Jätkäsaaren liikenteen erilaisia sujuvoittamisvaihtoehtoja sekä Länsisataman liikenteen osalta yhdessä Helsingin sataman kanssa toimintojen keskittämistä Vuosaaren satamaan.

"Ennen kaikkea tämä on tappio helsinkiläisille"

Kokoomuksen kaupunginvaltuutettu ja kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtaja Risto Rautava on pettynyt SDP:n päätöksestä olla tukematta keskustatunnelin rakentamista.

– Ennen kaikkea tämä on tappio helsinkiläisille. Harmittaa tietysti, jos tämä tehdään tällä tavalla, että päätös ei perustu tietoon. Tarkoitus oli tehdä tarkempia selvityksiä, mutta nyt tämä meni vähän sellaisella mutu-tuntumalla, Rautava sanoo Yle Uutisille.

Rautava tunnetaan keskustatunnelin puolustajana. Hänen mielestään Helsingissä ei ole mahdollista viedä liikennettä muuta kuin maan alle. Hän epäilee, että liikenne menee tulevaisuudessa entistä enemmän sekaisin.

– Tunnelilla olisi saatu yksi taso lisää, jonne viedä autot. Sen jälkeen olisi voitu kehittää joukkoliikennettä ja kevyttä liikennettä maan päällä paremmin. Mutta näyttää siltä, että niitä ei haluta edes kehittää, Rautava toteaa.

Rautavan kanta satamatoimintojen keskittämisestä Vuosaareen on selkeä.

– Eivät ne mahdu sinne. Vuosaaren satamassa on jo niin paljon rahtiliikennettä..

Lue lisää:

Helsingin keskustatunnelista syttyi lihava riita – kokoomus ja vihreät eri mieltä rahasta ja vaikutuksista

Tässä on Helsingin uusi tunnelisuunnitelma: autolla maan alla Sörnäisten kulmilta Länsisatamaan

Lue seuraavaksi