Yhdysvallat alkaa palauttaa turvapaikanhakijoita väkivaltaiseen Keski-Amerikkaan – ihmisoikeusjärjestöt arvostelevat sopimusta Hondurasin kanssa

Arvostelijoiden mielestä turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa Hondurasiin, joka on yksi maailman väkivaltaisimmista maista.

turvapaikanhaku
Keski-Amerikan maista sekä Kuubasta lähtöisin olevia siirtolaisia Santa Fen kansainvälisellä sillalla Meksikossa lokakuussa 2018.
Keski-Amerikan maista sekä Kuubasta lähtöisin olevia siirtolaisia Santa Fen kansainvälisellä sillalla Meksikon Ciudad Juárezissa, Yhdysvaltain ja Meksikon rajaseudulla lokakuussa 2018.Favia Lineli Lucero / EPA

Yhdysvallat ja Honduras ovat päässeet sopimukseen, joka rajoittaa Keski-Amerikan halki kulkeneiden turvapaikanhakijoiden pääsyä Yhdysvaltoihin.

Sopimuksen mukaan Yhdysvallat voi palauttaa Hondurasin kautta kulkeneita turvapaikanhakijoita takaisin Hondurasiin. Yhdysvallat solmi viime viikolla vastaavanlaisen sopimuksen El Salvadorin kanssa ja aiemmin Guatemalan kanssa.

Arvostelijoiden mielestä Honduras ei ole turvallinen maa, johon ihmisiä voitaisiin palauttaa. Tilastoissa Honduras ja El Salvador ovat maailman väkivaltaisimpia maita.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden ministeriö ilmoitti, että Honduras ja Yhdysvallat aikovat tehdä töitä sen eteen, että haavoittuvassa asemassa olevia suojellaan.

Yksityiskohtia sopimuksen sisällöstä ei ole julkaistu. Epäselvää on myös, millä aikataululla sopimus astuu voimaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupasi, että saavutetut sopimukset ja Meksikon kiristyneet otteet pohjoista kohti pyrkivistä siirtolaisista tuovat suuria muutoksia Yhdysvaltojen etelärajalla.

Yhdysvaltoihin suuntautuvan siirtolaisuuden suitsiminen on ollut Trumpin keskeisiä poliittisia tavoitteita.

Honduralaisia siirtolaisia matkalla kohti Yhdysvaltoja lokakuussa 2018.
Honduralaisia siirtolaisia matkalla kohti Yhdysvaltoja lokakuussa 2018. He ylittävät rautatietä Huixtlan kaupungissa Meksikossa.Jose Mendez / EPA

Ihmisoikeusjärjestöt arvostelivat

Siirtolaisuus- ja ihmisoikeusjärjestöt tuomitsivat uuden sopimuksen.

Amnesty International muistutti, että ihmisiä ei voi pakottaa hakemaan turvaa maista, joissa he eivät ole lähtökohtaisesti turvassa. Järjestön mukaan sopimus tekee pilkkaa turvapaikkaoikeudesta.

Yhdysvallat on pyrkinyt tukemaan samanaikaisesti köyhiä, vaarallisia ja lahjonnasta kärsiviä Keski-Amerikan valtioita, jotta ne pystyisivät hillitsemään omien asukkaidensa lähtöaikeita sekä tarjoamaan turvapaikkajärjestelmän suojaa niiden kautta kulkeville turvapaikanhakijoille.

Maanantaina Yhdysvallat kertoi tukevansa runsaalla 40 miljoonalla eurolla turvapaikkajärjestelmän kehitystä Guatemalassa.

Keski-Amerikan kautta kohti pohjoista on kulkenut esimerkiksi kuubalaisia, venezuelalaisia, nicaragualaisia ja eräistä Afrikan maista lähtöisin olevia ihmisiä.

Valtaosa Yhdysvaltain etelärajalle saapuneista on lähtöisin Keski-Amerikan Hondurasista, Guatemalasta ja El Salvadorista.

Lue myös:

USA:n korkein oikeus salli Trumpin hallinnon turvapaikanhakukiristyksen

Meksiko: Yhdysvaltoihin pyrkivien paperittomien siirtolaisten määrä on laskenut 56 prosenttia

"Isoäiti, etsitään matkalaukku ja laitetaan sinut sinne" – Meksikolainen Celerina León kaipaa lapsenlapsiaan mutta ei voi enää matkustaa Yhdysvaltoihin

Lähteet: AP