1. yle.fi
  2. Uutiset

Stora Enso keskittää kuusisahatavaran tuotannon Varkauteen – Kiteen saha suljetaan

Keskittämisen myötä työt loppuvat noin 70 henkilöltä Kiteellä. Varkauteen muutos tuo 20 uutta työpaikkaa.

Stora Enso
Mies Stora Enson valvomossa Varkaudessa.
Stora Enson kuusisahatavaran tuotanto keskitetään Varkauden tehtaalle, jossa voidaan yhtiön mukaan hyödyntää synergioita olemassa oleviin LVL eli viilupuu-, sellu- ja kartonkitehtaisiin. Arkistokuva Stora Enson tehtaalta Varkaudesta.Sakari Partanen / Yle

Metsäteollisuusyritys Stora Enso keskittää kuusisahatavaran tuotannon Varkauden tehtaalle. Samalla yhtiö sulkee Kiteen sahan pysyvästi vuoden loppuun mennessä, mikä johtaa 73 työntekijän työsuhteen päättymiseen. Näistä enintään 20 voidaan hoitaa eläkejärjestelyin.

Tehtaan sulkemisen syynä on Stora Enson mukaan huono kannattavauus. Kiteen sahan pääluottamusmies Markku Karvisen mukaan henkilöstön mielestä päätös ja perustelu ovat vääriä.

– Olemme olleen pitkällä aikavälillä kannattava yksikkö. Tulevaisuudessa olisimme voineet olla myös edelleen. Se olisi vaatinut vain pieniä investointeja, hän sanoo.

Tunnelmia sahalla Karvinen kuvasi ikäviksi.

– Hiljaiseksi vetää, kun lähes sadan ihmisen työt häviävät, hän sanoo.

Stora Enson mukaan ainakin neljä paikallista yritystä on ilmoittanut kiinnostuneensa työttömäksi jääneiden sahan työntekijöiden palkkaamisesta.

Stora Enso saattaa muuttaa osan Kiteen laitteista Varkauteen. Ylijääneiden laitteiden ja tehdasalueen myymistä yhtiö aikoo arvioida ensi vuoden alussa.

Varkauteen panostetaan

Varkauteen puolestaan syntyy sahan tuotannon kasvun myötä 25 uutta työpaikkaa. Varkauden sahan ja viilupuu- eli lvl-tehtaan johtajan Jaakko Huovisen mukaan tavoitteena on toteuttaa rekrytoinnit jo loppuvuoden aikana, jolloin uusi henkilöstö voisi aloittaa ensi vuoden alussa.

– Päätös on tietysti Kiteen henkilöstön kannalta ikävä ja harmillinen. Varkauden näkökulmasta tilanne on toisensuuntainen. Tämä vahvistaa Varkauden sahan ja koko yksikön toimintaa ja sen kehittämistä tulevaisuutta ajatellen, Huovinen sanoo.

Stora Enso työllistää Varkauden sahalla ja lvl-tehtaalla rekrytointien jälkeen reilut 120 ihmistä. Lisäksi eri urakoitsijoiden palveluksessa on yksiköissä viitisenkymmentä ihmistä. Kun mukaan lasketaan kartonkitehdas, työntekijöitä on urakoitsijat mukaan lukien noin 500.

Käytännön tasolla tuotantomäärien kasvattaminen näkyy Varkaudessa siten, että sahalla on tarkoitus siirtyä ensi kevään aikana yhdestä vuorosta kahteen vuoroon. Yhtiö ei kerro Varkauden sahan tarkkoja tuotantomääriä, mutta tekninen maksimikapasiteetti on vuodessa 330 000 kuutiometriä kuusisahatavaraa.

Stora Enso kertoo tiedotteessaan, että työnsä Kiteellä menettäneet ovat etusijalla sekä Varkauden uusiin että yhtiön muihin avoinna oleviin työpaikkoihin.

– Se on tietysti jokaisen itse mietittävä, mutta ollaan valmiina ottamaan vastaan valmiita ammattilaisia. Toivotamme heidät erittäin lämpimästi tervetulleiksi Varkauteen, Jaakko Huovinen sanoo.

Stora Enson mukaan keskittämisen tavoitteena on kannattavuuden ja kilpailukyvyn parantaminen.

Lue myös: Stora Enso suunnittelee sahan sulkemista Kiteellä tänä vuonna – tuotanto keskitettäisiin Varkauteen

Lue seuraavaksi