1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkissa räppärit tarjosivat äänen vaiennetuille – nyt artisteja uhkaa syyte

Turkkilainen rap-biisi #Susamam (#EnVoiVaieta) on kerännyt yli 32 miljoonaa kuuntelua YouTubessa.

kulttuuri
Şanişer
Turkkilainen räppäri Şanişer alias Sarp Palaur kokosi yhteen kahdenkymmenen rap-artistin ryhmän kohua herättäneeseen projektiin. Kemal Aslan

IstanbulKun parikymmentä turkkilaisia rap-artistia julkaisi syyskuisena yönä yhteisbiisinsä #Susamam, he toivoivat kappaleen avaavan keskustelua Turkissa.

Vartin pituisessa laulussa artistit räppäsivät oman osuutensa erilaisista epäkohdista. He lauloivat niin naisiin kohdistuvasta väkivallasta kuin sananvapauden puutteesta Turkissa hashtagilla #Susamam (EnVoiVaieta).

Äänekkäälle kritiikille näkyi olevan tilausta: tähän päivään mennessä musiikkivideota on soitettu YouTubessa yli 32 miljoonaa kertaa. (siirryt toiseen palveluun) Biisin julkaisemisesta lähtien monet jakavat nyt sosiaalisessa mediassa mielipiteitään #Susamam-hastagilla.

Alla olevassa päivityksessä eräs Twitter-käyttäjä protestoi turkkilaisen tutkijan Bülent Şikin äskettäin aamaa 15 kuukauden vankeustuomiota #Susamam-hashtagilla. Şik sai tuomion paljastettuaan syöpää aiheuttavien aineiden käytön laajuuden Turkissa.

Räppäri Şanişer: Pop- ja rakkauslaulut eivät innosta

#Susamam-idean koordinaattori, räppäri Şanişer arvelee, että pop- ja rakkauslaulut innostavat ihmisiä vähemmän nykyisen poliittisen ja taloudellisen epävarmuuden aikana.

Yle tapasi 31-vuotiaan räppärin tämän kodissa Istanbulissa. Ennen #Susamam-hittiä Şanişerin turkkilaisittain höystettyä räppiä oli YouTubessa kuunneltu miljoonia kertoja, mutta suurelle yleisölle hän oli tuntematon.

– Olimme jo vuosia tahoillamme tehneet yhteiskunnallista kritiikkiä musiikillamme, mutta vasta kun kokoonnuimme yhteen, saimme aikaan tämän vaikutuksen, Şanişer, oikealta nimeltään Sarp Palaur, sanoo.

Rapin suosio on kasvanut Turkissa tasaisesti parin viime vuoden ajan, ilmeisesti juuri rohkeiden sanoitusten vuoksi.

Toivonsa menettänyt sukupolvi

Viime vuosina harva on itse uskaltanut ilmaista avoimesti mielipiteitään presidentti Recep Tayyip Erdoganin julkista keskustelua tukahduttavassa ilmapiirissä (siirryt toiseen palveluun).

Omassa osuudessaan videolla Şanişer tykittää sellitoverille vankilassa:

Anteeksi vain mutta tämä toivonsa menettänyt sukupolvi on sinun syytäsi. Tämä onneton sukupolvi ja luotien äänet ovat sinun tekosiasi. Sekin viaton raukka, joka istuu vankilassa, tietämättä miksi.

Turkissa kymmeniä toimittajia istuu vankilassa ja tavallinen kansalainenkin voi joutua oikeuteen poliittisten mielipiteidensä ilmaisemisesta.

Şanişerin konsertissa lokakuun alussa Istanbulissa sali oli arki-iltana täpötäynnä varsinkin nuoria miehiä, jotka osasivat joka sanan ulkoa ja vaativat hitin lavalle toistamiseen.

Tuntemattoman tekijän tuore graffiti Istanbulin keskustassa esittää räppäri Ezheliä.
Tuntemattoman tekijän tuore graffiti Istanbulin keskustassa esittää räppäri Ezheliä.Kemal Aslan

"Meillä ei ole mitään pelättävää, ja jos onkin, emme silti pelkää"

Viime viikolla alkaneessa niin kutsutussa Bloomberg-oikeudenkäynnissä (siirryt toiseen palveluun) syytettyjen penkillä istui uutistoimisto Bloombergin toimittajien Kerim Karakayan ja Fercan Yalinkiliçin lisäksi yli kolmekymmentä tavallista kansalaista.

Näiden somekäyttäjien "rikos" oli kommentoida syytteen aiheena ollutta uutisjuttua Twitterissä – joukossa oli eläkeläinen, nuori opiskelija sekä työtön arkeologi ja markkinointityöntekijä.

Siksi tuskin on ihme, että joku on nostanut kanteen myös #Susamam-laulusta. Kappaleen tekijöitä uhkaa nyt syyte.

– Käytimme sananvapauttamme. Meillä ei ole mitään pelättävää, ja jos onkin, emme silti pelkää, Şanişer toteaa mahdollisesta oikeusjutusta.

– Susamam-projekti ei ole päättynyt. Suunnittelen jatkoa uusitulla kokoonpanolla ja eri alojen taiteilijoiden kanssa, hän kertoo.

Se ei olisi ensimmäinen kerta, kun rap-muusikotkin joutuvat Turkissa ongelmiin sanoituksista. Räppäri Ezhel joutui viime vuonna pidätetyksi kolmeksi viikoksi (siirryt toiseen palveluun) "huumausaineiden käyttöön yllyttämisestä" ja on saanut uusia syytteitä senkin jälkeen. Ezhel on jatkanut räppäämistä Saksasta käsin.

Paineen alla toistaiseksi yksi #Susamam-laulun artisteista on vetäytynyt projektista. Turkkiräpin veteraaninimi, 47-vuotias Fuat Ergin ei kuitenkaan aio antaa kanteen häiritä.

– Voin vain ihmetellä kanteen nostamista. Suren myös sen henkilön puolesta joka sen teki. Mehän puolustamme myös hänen oikeuksiaan, Ergin sanoo.

Räpin toivat Turkkiin vierastyöläisten lapset

Rap tuli Turkkiin 1990-luvulla räppäri Fuatin ja muiden saksanturkkilaisten mukana.

Saksassa vierastyöläisten lapset räppäsivät erityisesti rasismia ja uusnatsien väkivaltaa vastaan. He yrittivät kohentaa turkkilaisnuorten itsetuntoa.

Älä anna heidän tallata sinua sanoen että olet muukalainen! saksalaisturkkilainen Cartel-ryhmä räppäsi Turkin ensimmäisessä isossa rap-hitissä vuonna 1995.

Fuat Ergin
Fuat Ergin on Turkki-räpin veteraaninimiä. Hän oli tuomassa musiikkilajia Saksasta Turkkiin 1990-luvulla. Kemal Aslan

Berliinissä syntynyt Fuatkin tuli Istanbuliin antamaan ensimmäisen konserttinsa vuonna 1999, palaten myöhemmin Turkkiin asumaan.

– Turkinkielistä räppiä tulee tehdä Turkissa, mutta Saksa on antanut minulle paljon. En tekisi samanlaista musiikkia, jos olisin aina ollut vain täällä, Fuat kertoo.

Ergin lauloi näytteen #Susamam-lauluun tekemästä räpistään radiota varten. Hän haluaa suomalaistenkin tietävän, ettei Turkissa "ajella kameleilla" vaan kannetaan huolta ympäristöstä siinä missä muuallakin:

Tsingis-kaanin aikaan käsien pesemisestä virtaavassa joessa rankaistiin kuolemalla. Muuttovirrassa mätänimme, kolmeen mereen paskovaksi roskaa oksentaviksi muutuimme.

Ainakin Erdoğanin koalitioakumppani, nationalistipuolue MHP:n johtaja Devlet Bahçeli on ottanut #Susamam-laulun hyvin tosissaan.

– Tiedän lause lauseelta, mitä he yrittävät. Jos uusi sukupolvi omaksuu tuon rapin, (heitä) manipuloivat tahot sekottaisivat Turkin. Alkaisi ilmaantua ihmisiä, jotka yrittäisivät rapin nimissä vallankumousta Turkissa, Bahçeli maalaili CNN Türk -kanavalla.

Lue lisää:

Turkissa oppositiopoliitikolle pitkä vankeusrangaistus muun muassa presidentti Erdoğanin arvostelusta

Yhä useampi pakenee Turkin puhdistuksia: terroristiksi leimattu pormestari sai turvapaikan Suomesta

Turkki tukkimassa netin viimeisiä henkireikiä: myös riippumattomat uutissivustot ja nettitelevisiot joutumassa ahtaalle

Lue seuraavaksi