Hypo heittää lisää löylyä asuntomarkkinoille: ammattisijoittajat sekoittavat kiinteistöpakkaa vielä pitkään ja huolella

Suursijoittajat siirtävät rahojaan pois korkosijoituksista riskisempiin kohteisiin kuten asuntoihin ja muihin kiinteistöihin.

asuntolainat
Pohjapiirros asunnosta.
Hypon mukaan asuntomarkkinat yllättivät vahvuudellaan kesällä.Tiina Jutila / Yle

Asuntojen ostajat, myyjät, pankit ja ekonomistit syynäävät asuntokaupan kehittymistä nyt suurennuslasilla. Asuntomarkkinoilta voi lukea, miten talous ylipäätään on kehittymässä.

Asuntorahoitukseen erikoistuneen Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus on kerännyt omat huomionsa Hypon tuoreeseen tilanneanalyysiin.

Tilastografiikka
Hypo, Harri Vähäkangas / Yle

1. Huomio: Kasvukolmion eli pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun asuntokauppa oli yllättävän vahvaa kesällä.

– Markkinat yllättivät, kun hinnat nousivat ja kauppamäärät kasvoivat ennätyksellisestä uudistuotannosta huolimatta. Hintaerot repeävät virallisia tilastoja voimakkaammin, pääekonomisti Brotherus arvioi.

Hänen mukaansa koko kasvukolmion vahva veto jatkuu ja kasvu kiihtynee, mikä näkyy yllä olevasta kuviosta. Pääkaupunkiseudulla asuntokauppa kasvaa tasaisesti, mutta hinnat nousevat vain Helsingissä. Keskeinen syy on Espoon ja Vantaan suhteellisesti suurempi rakentaminen, mikä tasoittaa tilannetta.

2. Huomio: Miinuskorot pakottavat sijoittajat suuntaamaan kohti kiinteistöjä.

– Tänä päivänä asuntolainamarkkinoilla tahtipuikkoa heiluttavat pankinjohtajien ohella kansainväliset sijoittajat, tykkää siitä tai ei. Korkosijoitusten sulaminen pakkaselle pakottaa suursijoittajat siirtämään rahojaan muualle, Brotherus analysoi.

Toisin sanoen Suomen asuntomarkkinoille tulee ammattimaisia asuntosijoittajia vielä vuosia. Yhä suurempi osa uusista asunnoista menee suoraan suursijoittajille tavallisten omistusasujien ohi. Alla oleva käyrä osoittaa, miten rajusti ammattimaista rahastorahaa tulvii kiinteistöihin.

– Kasvukolmioon sijoittajat ovat tulleet jäädäkseen, mutta myös supistuvilla alueilla näkyy uusia pelaajia, Brotherus kertoo.

Tilastografiikka
Hypo, Harri Vähäkangas / Yle

3. Huomio: Uudet asunnot ovat kalliita, ja samalla vuokratontit voivat lisätä riskejä.

– Uudet kämpät ovat jopa liian kalliita, kun sijoittajat ja sääntely kirittävät kehitystä. Vuokratontti voi olla uhka tai mahdollisuus, Brotherus muistuttaa.

Monessa uudessa kohteessa asunto sijaitseekin vuokratontilla. Se toki mahdollistaa asunnonoston pienemmällä pesämunalla, kun tonttivuokra näkyy menona, mutta ei lainavelkana.

– Tonttivuokrasopimukset kannattaa perata todella tarkasti. Surullisiakin kohtaloita nähdään vielä, Brotherus ennustaa.

4. Huomio: Kaupungistuminen näkyy myös hiipuvissa kunnissa.

– Kahtiajako näkyy myös keskisuurten kaupunkien ja paikkakuntien sisällä. Kysyntä suuntautuu kohti keskustaa ja kirkonkylää. Eli parhaat kohteet käyvät kaupaksi, mutta syrjemmällä olevat kohteet voi jäädä myymättä, Brotherus pohtii.