Miehet liito-oravajahdissa

Liito-oravasta on tullut uusi susi: toiset vihaavat, toiset rakastavat. Jääkö orava tänä yönä nalkkiin, saavatko luontokonsultit asennettua radiolähettimen sen kaulapantaan? Entä pääseekö liito-oravajengi aiemmin pannoitettujen oravien jäljille?

Espoo, Tapiola, kello 19. Loukun asennus.

Cityliito-orava asuu entisessä käpytikan kolossa.

Miehet kiipeävät korkeuksiin ja asentavat auringonlaskun aikaan loukun sen pesän suulle.

Valjaat, kypärä ja otsalamppu kuuluvat luontokonsultin vakiovarustukseen.

Jos orava tipahtaa muovipönttöön, miehet asentavat sille kaulaan radiolähettimellä varustetun seurantapannan.

Suhtaudun biologina kylmän neutraalisti liito-oravaan. Se on yksi laji siinä missä muutkin. Mutta ymmärrän, että joitakin harmittaa, että se on tiukan suojeltu eläin. Jos maailmassa ei mitään suojeltaisi, niin kaikki lajit olisi ajat sitten jo hävitetty.

Rauno Yrjölä, luontokartoittaja

Kun loukku on asennettu, jäädään odottamaan, että orava tipahtaa muovipönttöön lähtiessään yölliselle syöntiretkelleen. Tällä välin liito-oravamiehet lähtevät jahtaamaan antenneineen aiemmin pannoitettuja oravia.

Espoo, Mankkaa, kello 20.30. Aiemmin pannoitettujen oravien paikannus.

Naks. Naks. Naks. Radiovastaanotin alkaa naksuttaa sen merkiksi, että jossain lähellä aiemmin pannoitetut kolme oravaa lymyävät. Liito-oravajengi säntäilee pitkin metsää oravan perässä.

Me lähdemme liikkumaan niiden perään ja yritämme merkitä mahdollisimman tarkasti reitin mistä ne kulkevat. Siitä saadaan tietoa, miten isojen väylien yli ne pääsevät tai eivät pääse eli millaisia reittejä ne käyttävät minäkin yönä.

Timo Metsänen, luontokartoittaja

Nyt kuuluu ääntä... Oravat pitävät korkeaa, kimeää ääntä, jota kuulee välillä, kun niitten perässä menee. Tämä on nyt jossain ihan lähellä.

Timo Metsänen, luontokartoittaja

Miehet yrittävät nähdä, missä oravat lymyävät ja syövät lehtiä. Nyt niitä ei näy, mutta niiden liikkeistä saatiin arvokasta tietoa.

Tiedot kirjataan huippusalaiseen tiedostoon, johon pääsevät käsiksi vain teiden, talojen ja ratojen suunnittelijat.

Liito-oravien suojelutason parantamiseen tähtäävässä EU-rahoitteisessa LIFE (siirryt toiseen palveluun) -hanke kerää tietoa oravien yöllisistä liikkeistä radioseurannalla.

Seurannasta saadaan lisätietoa siitä miten voidaan rakentaa siten, että cityliito-oravalle jää tarpeeksi viheralueita ja puita.

Espoo, Tapiola, kello 21.30. Loukun tarkistus.

Miehet palaavat tarkistamaan, onko orava hypännyt ansaan.

Jes! Täällähän on orava!

Se yrittää kiivetä muovipöntöstä ulos.

Tämän oravan liitopoimut kantavat 60–80 metriä yhteen menoon. Sitten täytyy levähtää puussa.

Naps. Orava on tiukassa otteessa.

Liito-orava liikkuu vain öisin. Siksi sillä on yöelämään sopeutuneet suuret nappisilmät.

Oravalle laitetaan messinkinen panta, jossa on radiolähetin ja patterit, jotka kestävät vuoden. Eläin on rauhallinen – tosin kerran se yrittää purra luontokartoittajaa sormeen.

Panta painaa alle viisi grammaa, eikä se miesten mukaan häiritse oravaa sen loikkiessa pitkin kaupunkimetsiä. Tämä orava painaa 125 grammaa.

Timo Metsänen pitää oravaa vahvassa otteessa.

Viimeinen kiristys, ja niin panta on onnistuneesti oravan kaulassa.

Mutta mikä oravalle nimeksi? Espoon kaupunki järjestää nimikilpailun kaikille neljälle radiolähettimen kaulaansa saaneelle oravalle. Syksyllä yritetään saada kiinni vielä yksi orava, keväällä viisi lisää.

Suomi on Viron ohella Euroopan ainoa maa, jossa on liito-oravia. Suomessa elävän lajin englanninkielinen nimi on Siberian flying squirrel. Samanlaisia oravia asustaa Siperian taigavyöhykkeellä. Japanissa elää tämän oravan sukulaislaji.

Tyttö vai poika? Tämä orava paljastuu naaraaksi. Liito-oravajengi on pannoittanut kolme naarasta ja yhden uroksen.

Espoo, Tapiola, kello 22. Oravan vapauttaminen.

Sinne meni! Orava livahtaa salamannopeasti kotipuunsa juurelta metsän suojaan.

Tehtävä suoritettu. Miehet antenneinneen tulevat pian takaisin ja seuraavat oravan yöllisiä retkiä ainakin puolen vuoden ajan. Toivottavasti silloin tavataan.

Tekijät

Toimittaja

Elina Jämsén

Kuvaaja

Petteri Juuti

Julkaistu 1.10.2019

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus