Hyppää sisältöön

Ikääntyneiden muistiongelmia ratkotaan videoyhteyden avulla – potilaan alkuhämmennys hälvenee hoitajan seurassa

Noin kuukausi sitten käynnistetyllä Essoten geriatrian etävastaanotolla on käynyt tähän saakka 35 potilasta.

Sairaanhoitaja Jaana Parkkonen kertoo, että etävastaanoton laitteistoa on helppo käyttää. Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle

Etelä-Savon sote-kuntayhtymä Essote on käynnistänyt geriatrian eli ikääntyneiden potilaiden etävastaanoton. Etälääkäripalvelu ostetaan Mehiläiseltä.

Käytännössä potilas ja omainen menevät vastaanotolle Mikkelissä Omatorille, ja lääkäri tutkii potilaan videoyhteyden välityksellä. Potilas käy tätä ennen yleensä hoitajan vastaanotolla. Hoitaja myös käyttää laitteita, joiden avulla etäyhteys lääkäriin muodostetaan.

Potilas näkee tutkivan lääkärin ruudulta.

– Etävastaanoton aikana hoitaja on koko ajan paikalla. Yleensä vastaanotolla tutkitaan muistiongelmia, jolloin on tärkeää, että lääkäri ja potilas kuulevat ja näkevät toisensa hyvin, kertoo sairaanhoitaja Jaana Parkkonen Essotesta.

Vastaanotolla on käytössä esimerkiksi tutkimuskamera, joka voi näyttää lääkärille suoraa kuvaa potilaan korvista tai iholta. Geriatrian etävastaanotolle asiakkaat tulevat lähetteellä.

– Aika uutta tämä on minullekin. Viime syksystä lähtien olen näitä laitteita kokeillut, Ylä-Savossa virkalääkärinä toimiva Lauri Jäntti kertoo.

Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle

Sairaanhoitaja Jaana Parkkonen kertoo, että vastaanoton aluksi potilaan ja omaisen kanssa käydään läpi, mitä uudenlainen vastaanottotilanne tarkoittaa ja mitä se vaatii.

– Kaiken kaikkiaan kokemukset etävastaanotoista ovat olleet hyviä. Yhteydet ovat toimineet hyvin. Etukäteen jännitettiin sitä, ettei tulisi viivästyksiä yhteyspulmien takia, mutta yllättävän hyvin kaikki on sujunut.

Osa potilaista ja omaisista on hämmentynyt aluksi, kun kotiin on tullut kutsukirje etävastaanotolle.

– Kun vastaanotto on sitten ollut ohi, on positiivistakin palautetta tullut, että oli ihan mukavaa. Tässä on kuitenkin aikaa yhtä paljon keskustelulle kuin tavallisellakin vastaanotolla olisi. Toisaalta lääkäri pystyy näyttämään näytöllä myös esimerkiksi potilaan röntgen-kuvia kuten tavallisestikin, sanoo Parkkonen.

Aiemmin esimerkiksi Essoten kotihoidossa on jo aloitettu etäpalveluiden käyttö.

Tulevaisuudessa yhä useampi potilas saatetaan Suomessa hoitaa etävastaanoton avulla.

– Muistipotilaan diagnostiikkaa etäyhteyden avulla ei tietääksemme ole muualla kuin täällä Mikkelissä tällä hetkellä. Kyllä tämä sitä tulevaisuutta on ja yksi vaihtoehto asioiden hoitamiseksi, pohtii sairaanhoitaja Jaana Parkkonen.