Naisten suosimat jumpat muuttavat muotoaan – Ennen suoritettiin hiki hatussa, nyt tavoitellaan kokonaisvaltaista hyvinvointia

80-luvun hikiaerobicista on kuljettu pitkä matka nykypäivän monipuoliseen ryhmäliikuntatarjontaan.

Ryhmäliikunta
Digiaika auttaa työ- ja perhe-elämästä uuvuttamia naisia
Virtuaalitunneilla voi käydä vaikka keskellä yötäPuoli seitsemän/ Yle, Jari Kovalainen

Kaikki 80-luvulla eläneet muistavat aerobic-ikoni Jane Fondan. Trimmatun näyttelijän antamat jumppaohjeet yhdistettynä paljastaviin trikoisiin innostivat naisia ympäri maailman tavoittelemaan kapeampaa uumaa.

80-luvun ryhmäliikunnasta on kuljettu pitkä matka tämän päivän liikuntakeskusten tarjontaan. Nyt hikijumppien lisäksi voi rauhoittaa mieltään mindfulness-tunneilla tai jumpata vaikka omassa olohuoneessa netin kautta.

Jutun lopussa olevan videon avulla voit tehdä liikunnallisen aikamatkan 80-luvulta tähän päivään.

Jane Fonda, 1982
Jane Fondan aerobic-videoilla rahoitettiin tämän silloisen aviomiehen Tom Haydenin vaalikampanjaa. Se ei vähentänyt naisten pyrkimystä päästä mallinmittoihin jumppaamisen avulla. Warner Bros / Courtesy Everett Collection / AOP

Jalat sekaisin koreografiasta 90-luvulla

90-luvulla naisia houkuteltiin kuluttamaan kaloreita koreografisilla tanssikokonaisuuksilla. Vauhti oli kovaa ja rasva paloi, mutta monimutkaiset askelkuviot saivat osan naisista palaamaan takaisin kotisohville.

Vapaammalle ja hauskemmalle tanssityylille oli tilausta. Kolumbialainen Alberto "Beto" Perez loi 1990-luvun lopulla uuden hitin – zumban. Tosin siinäkin oli tuttuja aineksia aerobicistä. Hänen kehittämänsä latinolaisia tansseja ja hip hoppia yhdistävä liikuntamuoto levisi mantereiden yli räjähdysmäisesti.

Filmitähdet ja televisiosta tutut julkisuuden hahmot hehkuttivat naisille vuoron perään fyysisesti tehokkaan tanssin puolesta. Ja naiset treenasivat, tällä kertaa hymyssä suin.

Suomalaiset lämpenivät zumballe kymmenisen vuotta myöhemmin.

Uudella vuosituhannella lisenssituntien esiinmarssi

Zumba-ilmiö osoitti, että ryhmäliikunnasta voi tehdä tavaramerkin ja parhaimmillaan se leviää ympäri maailman. Tämä antoi potkua yrityksille, jotka halusivat konseptoida jumppatuntejaan.

Varsinainen ryhmäliikuntabrändien esiinmarssi tapahtui, kun punttisalien yhteyteen rakennettiin jumppasaleja. Punttikörmyjen vierellä tepastelivat Crossfit ja Les Mills-tunneille suuntaavat naiset.

Naiset halusivat orjallisesti kiinteyttää pakaroitaan ohjatuilla lisenssitunneilla, joissa nostettiin kevyitä puntteja, nyrkkeiltiin ja pyöräiltiin teknon tahdissa.

PRformance olympic lifting on yksi uusimpia niin sanottua lisenssitunteja. Se on käytännössä painonnostoa ryhmässä.
PRformance olympic lifting on yksi uusimpia niin sanottua lisenssitunteja. Se on käytännössä painonnostoa ryhmässä. Puoli seitsemän/Yle, Helena Lappeteläinen

Suorittamisesta kohti kokonaisvaltaista hyvinvointia

Kuntosalitoimijoiden välinen kilpailu asiakkaista on koventunut entisestään, niinpä salit ovat erikoistuneet.

Toiset tarjoavat kalliiden neliöhintojen vuoksi niin sanottuja kylmiä saleja. Trendituulia seuraavat ketjut puolestaan panostavat laitteiden lisäksi hikijumppaan, rentoutustunteihin ja kylpylätunnelmaan.

Samalla ajatus naisten ryhmäliikunnasta on laajentunut. Tunteja tarjotaan aiempaa enemmän monenlaisille liikkujille, myös hitaampaa tahtia kaipaaville.

Sallivampi suhtautuminen ja laajentunut tarjonta on vaikuttanut myös monen hyväkuntoisen aktiiviurheilijan viikottaiseen treeniohjelmaan. Kun osa naisista aiemmin treenasi kolme tehokasta hikitreeniä viikossa, saattavat he nyt valita sykettä nostavan jumpan rinnalle kaksi kevyempää venyttely- tai joogatuntia.

Nykynaiset eivät tyydy enää fyysisen kunnon nostamiseen.
Nykynaiset eivät tyydy enää fyysisen kunnon nostamiseen. Puoli seitsemän/ Yle, Helena Lappeteläinen

Kokonaisvaltainen kehon ja mielen hyvinvointi ovat tulleet tärkeäksi päämääräksi.

Kuntokeskukset ovat heränneet ilmiöön maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi Lontoossa on ollut jo pidemmän aikaa hiljaisia huoneita, joihin kuntoilija on voinut mennä rauhoittumaan.

Suomessa tälläisiä levähdyshuoneita ei ole toistaiseksi tarjolla. Ensimmäinen askel tähän suuntaan on otettu Fressissä, jossa asiakkaille tarjotaan jumppatuntien lisäksi oman kehon tuntemuksiin perustuvia mindfulness-harjoituksia.

Joogakaan ei ole enää pelkkä trendi, vaan tullut osaksi monen kuntoilijan elämää.

Työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen uuvuttamat naiset kaipaavat usein aikataulutetun ja hektisen elämän rinnalle mahdollisuuden rentoutua. Tästä johtuen osa naisista tulee hikitreenin sijaan salille esimerkiksi venyttelytunnille ja saunomaan.

Elämyksellisyyttä – jota esimerkiksi zumba tarjosi – kaivataan edelleen ryhmätunneilta. Nyt se vain paketoidaan uudella tavalla. Esimerkiksi spinningiä harrastettiin ennen yleisvalaistuksessa, mutta nykyään sitä voi harrastaa diskotunnelmissa tai jopa virtuaalisesti.

Naisille ei riitä pelkästään fyysinen hyvinvointi
Naisille ei riitä pelkästään fyysinen hyvinvointiPuoli seitsemän/ Yle, Helena Lappeteläinen

Digiaika auttaa kiireisiä tulevaisuudessa

Virtuaali-ja onlinetunnit ovat edelläkävijöiden ja oman aikataulun mukaisesti kulkevien naisten valinta. Niiden avulla voi jumpata mihin tahansa aikaan vuorokaudesta. Tosin silloin ryhmätukea ei ole tarjolla, puhumattakaan ohjaajan henkilökohtaisista neuvoista.

Virtuaalitunnilla jumppavideon voi laittaa itse pyörimään seinän kokoiselta valkokankaalta milloin vain. Tällainen palvelu on tarjolla ainakin esimerkiksi Elixiassa ja EasyFitissä.

Online-tunneilla puolestaan voi jumpata netissä olevien videoiden avulla kotona tai matkoilla ajasta ja paikasta riippumatta.

Lähivuosina naisia houkutellaan liikunnan iloihin virtuaalitodellisuuden ja livestriimauksen avulla.

Haastateltavana artikkelia varten: Elixian ryhmäliikunnasta pohjoismaissa vastaava Inka Hase.

Muistatko vielä nämä arkistopalat menneistä jumppavideoista? Katso kooste vuosilta 1980-2019.

Virtuaalitunnit sopivat aktiiviliikkujille, jotka haluavat treenata oman aikataulun mukaisesti