Kotkan tapahtumakeskuksen rakennuttamiseen valittiin uudet avainhenkilöt – mukana lehtori, entistä satamajohtoa ja entinen toimitusjohtaja

Kotkan kaupungin omistama Backstaff Oy tulee rakennuttamaan Kotkan Kantasatamaan suunnitellun tapahtumakeskuksen.

kiinteistökehittäminen
Kotkan kantasatama ja merikeskus Vellamo
Tapahtumakeskus on tarkoitus rakentaa Kotkan Kantasatamaan.Petri Niemi / Yle

Tapahtumakeskuksen Kotkan Kantasatamaan rakennuttavalle Backstaff Oy:lle on valittu uusi hallitus.

Hallituksen puheenjohtajaksi on valittu Tapio Lepistö, joka on aikaisemmin toiminut Hamina-Kotkan sataman hallituksen puheenjohtajana. Hänellä on myös oma lakiasiaintoimisto.

Backstaffin hallituksen jäseniksi on valittu lentoasemayhtiö Finavian ja logistiikkayhtiö Stevecon entinen toimitusjohtaja Kari Savolainen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun rakennustekniikan lehtori Sirpa Laakso sekä Hamina-Kotkan sataman entinen kaupallinen johtaja Kyösti Manninen. Manninen toimi pitkään myös Hamina-Kotkan sataman tytäryhtiön Kotkan Satamatalot Oy:n toimitusjohtajana.

– Hallitukseen valituilla on osaamista taloudesta, johtamisesta, juridiikasta, rakentamisesta ja materiaaleista. Omistajaohjaus halusi mahdollisimman asiantuntevan hallituksen, joka pystyy viemään tällaista projektia eteenpäin, emoyhtiön Kotkan Julkiset Kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja Pekka Posti kertoo.

Yhtiöjärjestyksen mukaan hallituksessa on kuusi jäsenpaikkaa. Pari paikkaa on siis vielä avoinna.

– Hallitus katsoo, millaista osaamista vielä haetaan lisää, jos tarvitsee, sanoo Posti.

Kaupungin kärkihanke

Kotkan Kantasatamaan suunnitellaan kaupungin rahoittamaa tapahtumakeskusta, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun uutta kampusta, yrityskeskusta ja hotellia.

Entiselle satama-alueelle Merikeskus Vellamon viereen on tarkoitus rakentaa Turun Logomoa muistuttava tapahtumakeskus, jossa onnistuisi niin messujen, isojen kokousten, konserttien kuin urheilutapahtumien järjestäminen.

Kokonaisuus halutaan saada valmiiksi siten, että ammattikorkeakoulu voi aloittaa siellä uuden lukuvuoden syksyllä 2023.

Kotkan kaupunki, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu ja kehittämisyhtiö Cursor allekirjoittivat maaliskuussa yhteisen sopimuksen tapahtumakeskuksen, korkeakoulukampuksen ja yrityskeskuksen rakentamisesta Kantasatamaan.

Kotkan tapahtumakeskus tulisi Kantasatamaan Merikeskus Vellamon viereen
Kotkan tapahtumakeskus tulisi Kantasatamaan Merikeskus Vellamon viereen.JKMM Arkkitehdit

Backstaff Oy tulee rakennuttamaan tapahtumakeskuksen. Myös Xamkilla on suunnittelussa mukana oma organisaationsa. Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor tulee Pekka Postin mukaan mahdollisesti mukaan yrityskeskuksen osalta.

– Vielä on itse asiassa vähän auki, kuka käy hallinnoimaan yrityskeskusta, jos se siihen syntyy. Onko se Cursor vai Backstaff. Ensin pitää tietysti saada vuokrausaste tietylle tasolle, että sellaista kannattaa edes miettiä.

Tapahtumakeskuksen rakentamisen on ollut määrä alkaa ensi vuoden alussa. Postin mukaan Backstaff tulee luultavasti etsimään isomman konsulttifirman, joka tulee hoitamaan ison osan rakennuttamisesta.

– Siinä on heidän toimeksiantonsa hyvin pitkälti.

Uusi hallitus kokoontuu Postin mukaan ensimmäisen kerran lokakuun alussa.

– Silloin hallitus järjestäytyy ja pääsee tekemään ensimmäisiä suunnitelmia siitä, missä ruudussa ollaan nyt ja miten lähdetään liikkeelle.

Hallitus vaihdettiin

Backstaff perustettiin viime keväänä. Sillä oli jo hallitus, mutta se päätettiin vaihtaa.

– Omistajaohjaus halusi linjata tiettyjä asioita. Se ohjeisti erottamaan alkuperäisen hallituksen ja hakemaan tällaista osaamista tilalle. Tapahtumakeskus on kaupungin kärkihanke, ja hallitusta haluttiin vahvistaa, Pekka Posti sanoo.

Alkuperäisessä hallituksessa oli Postin mukaan ihmisiä kaupungin muista osakeyhtiöistä, mikä ei ollut järkevin ratkaisu.

– Omistajaohjauksen mukaan hallituksen tulee olla ennen kaikkea asiantunteva, ja täysin riippumaton mistään muusta.