Ilmiantaja: Trumpin puhelun vakavuuden ymmärtänyt Valkoinen talo salaili, Tiedustelujohtaja: Ei ole tehtäväni arvioida asiaa

Ilmiannossa kerrotaan Valkoisen talon työntekijöidenkin huolestuneen Ukrainan presidentin kanssa käydystä keskustelusta.

Ulkomaat
Joseph Maguire.
Joseph Maguire on torstaina sekä edustajainhuoneen että senaatin kuultavana. Kuva on otettu edustajainhuoneen tiedustelukomitean kuulemisen alussa.Jim Lo Scalzo / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin välisestä puhelusta tehdyn ilmiantokirjeen sisällöstä on julkaistu tietoa tiedusteluorganisaatioiden nettisivulla (siirryt toiseen palveluun).

Trump kävi heinäkuun lopulla puhelinkeskustelun Zelenskyin kanssa. Puhelun sisällöstä tiennyt ilmiantaja välitti tiedon, jonka mukaan Trump on mahdollisesti syyllistynyt lainrikkomukseen puhelun aikana ja toiminut tavalla, joka on voinut vaarantaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden.

Puhelusta julkaistujen tietojen perusteella Trump pyysi Ukrainan presidenttiä kokoamaan tietoja, jotka voisivat vahingoittaa Trumpin mahdolliseksi vastaehdokkaaksi vuoden 2020 presidentinvaaleissa tulevaa demokraattien Joe Bideniä. Tietopyyntö koski Bidenin pojan Hunterin työtä ukrainalaisessa Burisma-kaasuyhtiössä ja hänen isänsä toimia yhtiötä koskevassa korruptiotutkinnassa.

Nyt julki tulleiden tietojen mukaan ilmiantokirjeessä kerrotaan Valkoisen talon työntekijöiden yrittäneen puuttua asiaan, jotta puhelusta tehdyt sanantarkat muistiinpanot salattaisiin. Ilmiantajan mukaan Valkoisen talon lakimiehet ohjeistivat muistiinpanojen poistamiseen sähköisestä järjestelmästä.

Tämä osoittaa ilmiantajan mukaan sen, että Valkoinen talo oli tietoinen puhelun aiheuttaman ongelman vakavuudesta. Ilmiantajan mukaan presidenttien puhelua kuunteli noin tusina Valkoisen talon työntekijää.

Huomio kiinnittyy Trumpin asianajajan rooliin

Nimettömänä pysyttelevä ilmiantaja sanoo saaneensa tietoa puhelusta vähintään kuudelta eri virkamieheltä. Virkamiehet olivat hänen mukaansa huolestuneita siitä, että Trump oli puhelullaan Ukrainan presidentille pyrkinyt hyväksikäyttämään asemaansa henkilökohtaisen edun saamiseksi.

Ukrainan johtajalle oli huolestuneiden virkamiesten mukaan annettu ymmärtää, että Trump suostuu keskustelemaan tämän kanssa vain jos presidentti toimii Yhdysvaltain presidentin tahdon mukaan.

Ilmiantokirjeessä nostetaan esille Trumpin asianajajan Rudolph "Rudy" Giulianin keskeinen rooli yrityksessä saada ulkovalta sekaantumaan Yhdysvaltain vaaleihin. Giulianilla ei ole virallista asemaa Valkoisessa talossa. Ilmiantokirjeessä Giulianin sanotaan matkustaneen Madridiin tapaamaan Ukrainan presidentin neuvonantajia vain viikko puhelun jälkeen.

Ilmiantaja kiinnittää huomiota myös siihen, että oikeusministeri William Barrkin vaikuttaa olevan osallisena asiassa.

Giuliani on jo puolustautunut sanoen toimineensa vain asiakkaansa parhaaksi.

Valkoinen talo on vastannut ilmiantokirjeestä julkaistuihin tietoihin sanomalla, etteivät ne muuta mitään. Lehdistösihteeri Stephanie Grishamin mielestä ilmiantokirjeen tiedot ovat kokoelma kolmannen käden tietoja.

Joseph Maguire.
Joseph Maguire vakuutti edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan kuulemisessa noudattaneensa lakia. Shawn Thew / EPA

Tiedustelujohtaja kongressin hiillostettavana

USA:n Kansallisen tiedustelun johtaja Joseph Maguire on tänään kongressin kuultavana presidentti Donald Trumpiin kohdistuvassa ilmiantojutussa. Ensin häntä kuultiin edustajainhuoneen tiedustelukomiteassa, myöhemmin on edessä senaatin tiedustelukomitean kuuleminen suljettujen ovien takana.

Kongressin edustajainhuoneen tiedustelukomitea halusi tietää, miksi Maguire ei välittänyt heti tietoa Trumpista tehdystä ilmiannosta, kuten ilmiantoja koskeva laki edellyttäisi. Häneltä vaadittiin myös selitystä sille, miksi hän pyysi neuvoa oikeusministeriöstä.

Maguire vakuutti noudattaneensa lakia. Hänen mukaansa ilmiantokirjeen kirjoittaja toimi oikein.

Maguire sanoi edustajainhuoneen kuulemisessa, ettei hänen tehtävänsä ole arvioida, kuinka uskottavia ilmiantokirjeessä esitetyt väitteet lainrikkomisesta ja kansallisen turvallisuuden vaarantamisesta ovat.

Hän keskusteli asiasta ensin Valkoisen talon lainopillisten neuvonantajien kanssa, koska ei tiennyt miten hänen pitäisi toimia.

Maguire vastasi kuulemisessa Trumpin asianajajaa Giuliania koskevaan kysymykseen, ettei hän tiedä onko tälle annettu salaisten tietojen käsittelyn edellyttämä turvallisuusluokitus. Hän kieltäytyi useita kertoja kommentoimasta Giulianin roolia ja pyysi osoittamaan tätä koskevat kysymykset Valkoiselle talolle.

Lisää aiheesta:

Toimittajalta: Trumpin virkarikostutkinta on Washingtonin mutapainia, josta Suomikin voi kärsiä

Voidaanko presidentti Trump panna viralta? Näin Valkoista taloa horjuttava virkarikostutkinta etenee

Lähteet: AP, AFP, Reuters