Hyppää sisältöön

Yllätyskäänne: Sara Hildénin taidemuseo saattaa siirtyä Särkänniemestä Tampereen keskustaan

Tamperelaisen museon siirtymistä Finlaysonin alueelle selvitetään.

Sara Hildénin museon paikasta on käyty keskustelua on useita vuosia. Kuva: Antti Eintola / Yle

Tamperelainen Sara Hildénin taidemuseo toimii nyt huvipuisto Särkänniemen alueella. Sen siirtymisestä pois alueelta on puhuttu jo useita vuosia.

Museo tarvitsee lisätilaa näyttelytoimintaan ja oman kokoelman esillä pitämiseen. Nykyinen museorakennus on Tampereen kaupungin mukaan huonossa kunnossa ja vaatisi joka tapauksessa perusparannusta.

Tampereen kaupunki, työeläkeyhtiö Varma ja Sara Hildénin säätiö ovat nyt selvittäneet mahdollisuutta taidemuseon sijoittumiseen Finlaysonin alueelle. Tavoitteena on rakentaa taidemuseolle uusi rakennus.

Uutta rakennusta on suunniteltu Finlaysoninkadulle, Finlaysonin kirkon ja Finlaysonin palatsin viereen. Nykyisin tässä on parkkipaikka.

Aiemmin on pohdittu vaihtoehtoa, jossa taidemuseo korjattaisiin ja se saisi myös lisärakennuksen Onkiniemi-Särkänniemi alueelle. Tästä ollaan kuitenkin nyt luopumassa.

– Museo halutaan tuoda lähemmäs läntistä keskustaa, jossa se on paremmin saavutettavissa, sanoo Tampereen kaupungin kiinteistöjohtaja Virpi Ekholm.

– Kun kumppaniksi on löytynyt Finlaysonin alueen kiinteistönomistaja Varma, niin museolle suunniteltu paikka on hyvinkin optimaalinen, Ekholm sanoo.

Museota hahmotellaan tähän paikkaan. Kuva: Marko Melto / Yle

Tampereen kaupunginhallitus tekee linjauksen valmistelun jatkosta 30. syyskuuta. Esitys kaupunginhallitukselle on, että kaupunki, Varma ja Sara Hildénin säätiö perustaisivat keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön, joka toteuttaisi uuden museorakennuksen. Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö vuokraisi museon tilat Tampereen kaupungille pitkäaikaisella vuokrasopimuksella Sara Hildénin taidemuseon käyttöön.

Finlaysonin maa-alueen omistavat Tampereen kaupunki ja Varma.

Tampereen kaupunki aikoo myydä Särkänniemen alueella olevan vanhan museorakennuksen uuden valmistuessa.

– Tarkoitus on, että kaupunki luopuu rakennuksesta. Kuka uusi omistaja voisi olla, sitä ei ole kartoitettu, Ekholm sanoo.

Oletettavaa on, että alueen kaavaan tulee rakennukselle suojelumääräyksiä.

Yli 20 miljoonan euron hanke

Sara Hildénin taidemuseon näyttelyissä vierailee vuosittain 40 000–100 000 kävijää. Finlaysonin sijainti ja uusi rakennus auttaisi kaupungin mukaan saamaan kansainvälisiä näyttelyitä.

Tampereen kaupunki tahtoisi järjestää asiasta kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun.

Kiinteistöjohtaja Ekholm on haluton kommentoimaan uuden museon mahdollista hintalappua.

Aamulehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan valmistelussa puhutaan vähän yli 20 miljoonan euron hankkeesta.

– Sellainen työluku siellä on ollut, mutta kuten sanottu, ne ovat hyvin alustavien viitesuunnitelmien perusteella laskettu. On parempi arvioida kustannuksia arkkitehtuurikilpailun jälkeen, Ekholm sanoo.

Ekholmin mukaan suunnitelmissa on puhuttu noin 5000 bruttoneliön rakennuksesta.

Museonjohtaja: "Muutto olisi myönteinen asia"

Taidemuseo on syntynyt tamperelaisen tunnetun yrittäjän Sara Hildénin taidekokoelman ympärille. Museonjohtaja Päivi Loimaala sanoo, että muutto Finlaysonille olisi myönteinen asia, jossa on paljon mahdollisuuksia.

Loimaala mainitsee positiivisina asioina keskeisen sijainnin ja uuden museon sijoittumisen valmiiseen historialliseen ympäristöön.

– Tärkeää on myös se, että kokoelmaa olisi mahdollisuus pitää pysyvästi esillä, Loimaala sanoo.

Sara Hildénin taidemuseossa on 2500 neliötä, joista 1500 neliötä on näyttelytilaa. Loimaala sanoo, että vanha rakennus on ollut hyvä kehys taiteelle, mutta maailma ja taide muuttuvat.

– Vanha museorakennus on tehty modernin taiteen klassikoille. Se on eri asia kuin nykytaide.

Lue lisää: