Hyppää sisältöön

Kansainvälinen ilmastolakko näkyi kymmenillä paikkakunnilla Suomessa – Tuhansia nuoria kokoontui kaupunkien keskustoihin ja Mannerheimintie tukkeutui

Lakkoon osallistui kokonaisia koululuokkia opettajineen. Voit katsoa Helsingistä, Lappeenrannasta, Oulusta ja Tampereelta tehdyn suoran lähetyksen tallenteen jutun kuvasta.

Ilmastolakkoon osallistuvia nuoria

Eduskuntatalolle Helsinkiin odotetaan tänään tuhansia lakkoilijoita, jotka vaativat päättäjiltä konkreettisia tekoja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Mielenosoittajat kokoontuvat eduskuntatalon edustalle Helsingissä kello 10, ja tapahtuman aikana kuullaan puheenvuoroja muun muassa "Suomen Greta Thunbergilta", Atte Ahokkaalta ja useiden nimekkäiden muusikkojen esityksiä. Tapahtuman koko ohjelma katsottavissa täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Suoran lähetyksen Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa juontaa toimittaja Tuulia Thynell.

Tapahtuma on osa kansainvälistä Ilmastoviikkoa. Helsingin lisäksi ilmastoaiheisia tapahtumia järjestetään myös esimerkiksi Espoossa, Tampereella, Turussa, Oulussa ja Jyväskylässä.

Ilmastolakkoilijoiden vaatimuslista:

  • Suomi toteuttaa aikeensa olla maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio.
  • Suomi sitoutuu päivittämään ilmastolain siten että siihen kirjattavat päästövähennys- ja hiilinielutavoitteet ovat linjassa 1,5 asteen lämpenemisrajan kanssa.
  • Fossiilisten polttoaineiden suorat ja epäsuorat tuet on lakkautettava.
  • Siirtymä fossiilivapaaseen yhteiskuntaan on toteutettava reilusti.
Nuorten ja koululaisten ilmastomarssi.
Helsingissä mielenosoittajat kokoontuivat maaliskuun puolivälissä Senaatintorille ja marssivat eduskuntatalon edustalle.

Edellisen kerran nuoret ilmastolakkoilivat viime maaliskuussa, jolloin eduskuntatalolle kerääntyi kesken koulupäivän noin 3000 osallistujaa. Nyt paikan päälle odotetaan nuorten lisäksi myös aikuisia.

Ilmastolakot ovat seurausta ruotsalaisen Greta Thunbergin elokuussa 2018 aloittamasta viikoittaisesta koululakosta. Thunberg kieltäytyi menemästä perjantaisin kouluun kunnes Ruotsin poliitikot ottavat ilmastonmuutoksen tosissaan.

Pian ruotsalaisen ilmastoaktivistin esimerkkiä seurattiin muuallakin ja ilmastolakosta kasvoi kansainvälinen liike, jossa nuoret vaativat aikuisia tarttumaan toimeen ja kantavan vastuunsa planeettamme tulevaisuudesta.

Tällä viikolla Thunberg läksytti maailman johtajia YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa.

Nuoria Battery -puiston tilaisuudessa 20. syyskuuta.
Valtavat ihmisjoukot marssivat ilmaston puolesta New Yorkissa 20.9.2019
.
.