Kaadetusta villisiasta löytynyt Aujezkyn tautia – koiranomistajia kehotetaan välttämään koirien kontaktia villisikoihin

Aujezky on pääasiassa sikojen tauti mutta se voi tarttua myös muihin eläinlajeihin kuten koiriin, kissoihin, nautoihin ja lampaisiin.

villisika
hirvikoira metsästyskoira koira lemmikki juoksee vapaana
Kuvituskuva. Kuvan koira ei liity tautitapauksiin.Elisa Kinnunen / Yle

Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa kaadetusta villisiasta on löytynyt Aujezkyn tautia. Villisiat liikkuvat pitkiä matkoja, joten varovaisuuteen on syytä myös Etelä-Savossa.

Aujezky on pääasiassa sikojen tauti mutta se voi tarttua myös muihin eläinlajeihin kuten koiriin, kissoihin, nautoihin ja lampaisiin.

Koirien kontaktia villisikoihin tulee välttää. Koirille ei myöskään saa syöttää raakaa villisian lihaa.

Sioilla tauti oireilee epämääräisesti, tai se voi olla myös oireeton. Koirilla ja muilla eläimillä tauti on vakava ja johtaa todennäköisesti kuolemaan.

Juvan kunnaneläinlääkäri Anu Korpikallio kertoo taudin aiheuttavan koirille nopeasti voimakkaita oireita.

– Hyvin nopeasti ne tulevat todella kipeäksi, niille tulee korkea kuume, yleiskunto laskee, niillä voi olla tosi voimakas kutina ja ihan neurologisia oireita, ja ne on sitten nopeasti kuolleita. Taudille ei pystytä tekemään mitään, Korpikallio kertoo.

Aujezkyn tautia on hyvä ennaltaehkäistä välttämällä raakojen villisian osien syöttämistä koiralleen sekä huolehtimalla, etteivät kotieläimet pääse kosketuksiin villisikojen kanssa.

– Lähinnä metsästäjillähän se on että sitten kun he ampuvat, että ne metsästyskoirat eivät sitten pääsisi koskemaan, Korpikallio sanoo.

Suomi on virallisesti Aujezkyn taudista vapaa - edellisen kerran sitä on todettu vuonna 1980.

Aujezkyn tauti tarttuu eteenpäin vain villisiasta, tartuntavaaraa esimerkiksi koirasta koiraan ei ole.