Marinkaisten henkirikoksesta syytetty mielentilatutkimukseen – ampui vaimonsa veljen mökkipihaan, syynä kiista mökin käytöstä

Syytetty on tunnustanut ampumisen, mutta katsoo syyllistyneensä tappoon, ei murhaan.

Marinkainen, Kokkola
Juha Kemppainen / Yle

Pohjanmaan käräjäoikeus on määrännyt Lohtajan Marinkaisissa tapahtuneesta henkirikoksesta syytetyn miehen mielentilatutkimukseen. Noin 50-vuotias mies pyysi itse tutkimusta, mutta perui pyyntönsä myöhemmin.

Syyttäjä vaatii kokkolalaismiehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Käräjäoikeus ottaa kantaa syytenimikkeeseen ja rangaistukseen vasta mielentilatutkimuksen valmistuttua.

Teko tapahtui Kokkolan Marinkaisissa kesäkuun alussa. Syytetyllä ja uhrilla oli erimielisyyttä kesämökin käytöstä. Syytetty oli soittanut tapahtumapäivänä useita puheluja, joissa oli kertonut tappavansa uhrin.

Hän oli ottanut haulikon, ampunut sillä ensin muoviämpäriin ja lähtenyt ajamaan mökille. Mökin edustalla hän oli ilmoittanut tulostaan auton äänimerkillä. Kun uhri tuli ulos, syytetty ampui tätä 10–15 metrin päästä ja toistamiseen lähempää. Uhri kuoli pian vammoihinsa.

Tekijä pakeni paikalta ja piilotti haulikon ja auton eri paikkoihin metsään.

Syyttäjän mukaan teko oli tehty vakaasti harkiten eikä uhrilla ollut yllättävässä tilanteessa puolustautumismahdollisuutta.

Oikeudessa mies on tunnustanut teon, mutta katsoo syyllistyneensä murhan sijasta tappoon. Hän sanoi, että oli lausunut humalassa monesti samanlaisia uhkauksia ilman aikeita toteuttaa niitä.

Hänen mukaansa tarkoituksena oli alun perin oli pelotella uhria, mutta tilanteen nopean kehittymisen takia hän ampuikin kohti juossutta uhria.

Lisäksi miestä syytetään törkeästä rattijuopumuksesta ja ampuma-aserikoksesta, koska hänellä ei ollut lupaa haulikkoon.

LUE MYÖS:

Syyttäjä vaatii Marinkaisten henkirikoksesta elinkautista

Marinkaisten henkirikoksesta murhasyyte

Poliisi: Marinkaisten kesäkuinen henkirikos vaikuttaa vakaasti harkitulta – epäilty lähti mökille ase mukanaan

Kokkolan henkirikosta tutkitaan murhana – epäilty myöntää ampuneensa uhria kohti