1. yle.fi
  2. Uutiset

Jopa 8 000 tukeen oikeutettua ei hakenut oppimateriaalilisää – Pienituloisten perheiden opiskelijoille tarjolla 46,80 euroa kuukaudessa

Pienituloisten perheiden opiskelijat ovat voineet elokuusta alkaen saada opintorahan oppimateriaalilisää.

opiskelu
Koulutehtäviä pöydällä.
Lisään oikeutettuja opiskelijoita on arviolta 33 000.Karoliina Simoinen / Yle

Jopa 8 000 oppimateriaalilisään oikeutettua ei ole hakenut tukea, Kela arvioi elokuun tilastojensa perusteella.

Kela on myöntänyt elokuusta saakka oppimateriaalilisän (siirryt toiseen palveluun) automaattisesti niille pienituloisten perheiden opiskelijoille, jotka saavat jo opintotukea.

Kelan opintotukiryhmän vastaava suunnittelijan Ilpo Lahtisen mukaan nuoria on kannustettu hakemaan oppimateriaalilisää toukokuun puolesta välistä alkaen.

– Oppimateriaalilisän ei ole vielä ymmärretty tai muistettu olevan osa opintorahaa. Perheissä ei ole vielä tajuttu, että tämä koskee myös heitä, Lahtinen sanoo.

Lisään oikeutettuja opiskelijoita on arviolta 33 000, mikä on noin kuudesosa toisella asteella opiskelevista alle 20-vuotiaista.

Toisen asteen opiskelija saa opintorahaa tyypillisesti 10 kuukaudelta lukuvuodessa. Jos opiskelija suorittaa opintonsa kolmen vuoden tavoiteajassa, saa hän oppimateriaalilisää opintojensa aikana yhteensä noin 1 400 euroa.

Ammatillista koulutusta tai lukiokoulutusta suorittava nuori voi saada opintorahan oppimateriaalilisää, jos hänen vanhempiensa yhteenlasketut tulot ovat enintään 41 100 euroa vuodessa. Oppimateriaalilisä on 46,80 euroa kuukaudessa.

Lisää voi saada vanhempansa luona asuva alle 20-vuotias ja muualla asuva alle 18-vuotias. Myös 15–16-vuotiaat voivat saada oppimateriaalilisää, vaikka he eivät voi lapsilisän takia saada muuta opintorahaa.

Opintorahan oppimateriaalilisää sai elokuussa 21 616 opiskelijaa. Heistä 17-vuotiaita oli 9 408 ja 16-vuotiaita 2 862.

Lue lisää:

Helpotus pienituloisimpien perheiden lukiolaisille ja ammattikoululaisille: Kela alkaa maksaa oppimateriaalilisää ensi viikolla

Opintolainojenkin korot nyt ennätyksellisen alhaalla – jos negatiivinen vuoden euribor viitekorkona, maksat ainoastaan pankin marginaalin

Lue seuraavaksi