Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten Purra ja sisäministeri Ohisalo (vihr.) ottivat kyselytunnilla yhteen väliaikaisesta pakolaisjärjestelystä

Kyselytunnilla käytiin myös jälleen keskustelua siitä, onko Antti Rinteen (sd.) hallitus "ahkeran" suomalaisen kaveri.

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra puhuu eduskunnan suullisella kyselytunnilla.
– Te lisäätte hukkumiskuolemia houkuttelemalla siirtolaisia merelle, sanoi Riikka Purra (ps.) sisäministeri Maria Ohisalolle (vihr.) – Ketään ei saa jättää hukkumaan, Ohisalo vastasi.

Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset avasi tänään eduskunnan kyselytunnin siirtolaisuusaiheella.

  • Yle näytti kyselytunnin suorana TV1:ssä ja Yle Areenassa. Voit katsoa kyselytunnin myös klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

Kansanedustaja Riikka Purra (ps.) kysyi väliaikaisesta järjestelystä, jolla Välimeren yli Italiaan ja Maltalle saapuvat siirtolaiset jaettaisiin eri EU-maiden kesken. Sopimuksesta on neuvoteltu alkuviikosta Maltan, Ranskan, Saksan ja Italian sisäministereiden kesken. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) oli paikalla neuvotteluissa.

– Te sanotte, että tämä ehkäisee hukkumiskuolemia Välimerellä. Sehän ei millään logiikalla pidä paikkaansa, vaan te lisäätte hukkumiskuolemia houkuttelemalla siirtolaisia merelle, Purra sanoi.

Sisäministeri Ohisalon mukaan hallituksen tavoitteena on laittaa kuntoon eurooppalainen turvapaikkapolitiikka. Ohisalo kertoi, että Maltan-keskusteluiden pääosassa oli väliaikainen mekanismi.

– Tässä on kolme pointtia. Ensimmäinen on se, että ketään ei saa jättää hukkumaan Välimerelle. Toinen on se, että autamme niitä Välimeren alueen valtiota, jotka kantavat eniten vastuuta. Kolmantena se, kuinka jaetaan turvapaikanhakijat jäsenvaltioiden kesken, ettei yksikään valtio jää yksin. Suomellakin on pitkä raja, Ohisalo vastasi.

Purra ei kuitenkaan tyytynyt ministerin vastaukseen.

– Siirtolaispaine etelästä on jälleen paisumassa valtavaksi. Tulijat eivät lopu. Oletteko valmiita toimiin rajoilla? hän kysyi.

Ohisalon mukaan Euroopan raja- ja merivartioviraston eli Frontexin resursseja ollaan lisäämässä.

Valtiovarainministeri Lintilä: En ryhtyisi määrittelemään ahkeruutta palkan mukaan

Odotetusti kyselytunnin aiheeksi nousi jälleen myös Antti Rinteen (sd.) hallituksen ensimmäinen budjetti.

Helsingin Sanomat kertoi tällä viikolla (siirryt toiseen palveluun), että valtiovarainministeriön laskelman mukaan budjetti kasvattaa tuloja enemmistöllä suomalaisista. Kokoomus on moittinut, että budjetti kuitenkin rokottaa "ahkeria suomalaisia".

– Jotkut saivat (uutisesta) vaikutelman, että keskituloisen palkansaajan verotus ei olisikaan kiristymässä. Kokoomus on huolissaan siitä, kuinka ihminen voi omalla työnteollaan nousta keski- ja hyvätuloiseksi taustastaan riippumatta, Elina Lepomäki (kok.) sanoi.

Lepomäki halusi tietää valtiovarainministeri Mika Lintilältä (kesk.), jääkö keskituloisilla nyt enemmän vai vähemmän käteen kuin aiemmin.

– Kertaus on opintojen äiti, Lintilä vastasi.

– 70 prosentilla tulee tulotaso nousemaan, se on mielestäni verrattain hyvä tulos. Emme anna verotuksessa tapahtua kiristyksiä, vaan kiristys johtuu sivukuluista.

Samaa kiistelyä sivukulujen vaikutuksesta ja siitä, voiko niiden vaikutusta kutsua kiristykseksi verotuksessa käytiin myös viime viikolla.

Kansanedustaja Wille Rydmanin (kok.) mukaan keskusta on siirtynyt "työnteon maailmasta tulonsiirtojen maailmaan". Rydmanin mukaan budjetin voittajia ovat ne, jotka saavat erilaisia etuuksia.

– Se suomalainen ahkera työntekijä tai yrittäjä, joka haluaa omalla työllä elättää itsensä, kärsii tämän hallituksen toiminnasta, Rydman sanoi.

– Minä en ryhtyisi rajaamaan ahkeria työntekijöitä palkan mukaan, valtiovarainministeri Lintilä vastasi.

– Jos te viittaatte keskituloisiin, niin suurella osalla heistä tulot lisääntyvät.

Kyselytunnin jälkeen täysistunnossa käsitellään jälleen kansalaisaloitetta. Tänään vuorossa on kansalaisaloite dieselin käyttövoimaveron poistosta, joka keräsi yli 125 000 allakirjoitusta.

.
.