Kunnat ovat rahapulassa: "Veronmaksajat kun lähtevät kunnasta, niin tulee huoli, että miten kunta selviää kaikista velvoitteistaan"

Kuntien talous on huonompi kuin koskaan aikaisemmin.

kunnat
Kuntavaakunan symboli ja eurokolikoita.
Suomen kunnissa on parhaillaan kautta aikain huonoin taloudellinen tilanne, Kuntaliitosta kerrotaan. Kuvituskuva.YLE Uutisgrafiikka

Kuntien huono taloudellinen tila on sama koko Suomessa. Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainion mukaan kuntien kautta historian huonoin taloustilanne on johtanut siihen, että kaikki kunnat eivät enää pysty tarjoamaan samanlaista palvelukirjoa tai -tasoa naapurin kanssa.

Osa kunnista pärjää, mutta varsinkin pienet kunnat ovat ahtaalla.

– Pian tulevat uudet väestöennusteet ja nyt pelätään, että muuttoliike on kiihtynyt. Veronmaksajat kun lähtevät kunnasta, niin tulee huoli, että miten kunta selviää kaikista velvoitteistaan.

Kuntien talous on huonompi kuin koskaan aikaisemmin. Kuntaliitossa on ryhdytty selvittämään, että onko kaikilla kunnilla enää samanlaisia tehtäviä jatkossa.

– Kuntalaiset toki tarvitsevat ne kaikki palvelunsa, mutta olisiko joku muu tapa tuottaa niitä kuntalaisille. Jotenkin muuten kuin kunnan tarjoamana, Tainio pohtii.

Kuntien kurjasta taloudesta on tuoreita esimerkkejä muiden muassa Kainuusta, jossa Kajaani ja Paltamo ovat aloittaneet henkilöstöään koskevat yt:t.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!