Hyppää sisältöön

Potilaiden arkaluonteisia tietoja sisältäneitä asiakirjoja löytyi paperinkeräyslaatikosta Tyksissä – oikeus ei löytänyt syyllistä

Salassapidettävien asiakirjojen hävittämisestä oli Tyksin yksikössä epäselvyyttä.

Kuvituskuva. Kuva ei liity uutiseen. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi torstaina Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyks) työntekijän syytteen jutussa, jossa potilaiden henkilö- ja terveystietoja sisältäneitä asiakirjoja päätyi tavalliseen paperinkeräyslaatikkoon.

Asiakirjat löytyivät Turun yliopiston BioCity -biokeskuksen parkkihallissa sijaitsevasta paperinkeräyslaatikosta kahdella eri kerralla viime vuoden huhtikuussa. Poliisi selvitti, että ne olivat peräisin Tyksin patologianlaitoksella työskennelleen biologin työhuoneesta.

Naista syytettiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Syyttäjän mukaan nainen oli laiminlyönyt huolehtia erittäin arkaluontoisten asiakirjojen asianmukaisesta salassapidosta.

Laitoshuoltajaa ei ollut opastettu salaisista papereista

Laitoksella oli ohjeena, että salassapidettävät asiakirjat kerättiin työhuoneissa oleviin tietosuojalaatikoihin, joiden tyhjentäminen erilliseen tietoturvaroskikseen oli laitoshuollon tehtävä. Syytetty nainen kertoi toimineensa juuri näin.

Tapahtuma-aikaan laitoksella oli käynnissä muutto, ja naisella oli huoneessaan myös useita jätesäkkejä. Yksikön laitoshuoltajana työskennellyt nainen kertoi, että oli vienyt huoneesta roskiin vain jätesäkkejä eikä muistanut siellä olleen tietoturva-astiaa.

Laitoshuoltaja kertoi myös, ettei ollut saanut ohjetta salassapidettävistä paperiroskista. Hän sai vasta tapahtuneen jälkeen tietää, että rakennuksessa oli erillinen tietoturvaroskien tyhjennyspaikka.

Oikeus ei päässyt selville siitä, mitä oli tapahtunut

Käräjäoikeuden mukaan jutussa oli useita mahdollisia tapahtumakulkuja. Oli mahdollista, että syytetty oli laittanut asiakirjat tavalliseen jätesäkkiin. Yhtä mahdollista oli, että syytetty oli lajitellut roskat oikeaoppisesti, ja että lajitteluohjeesta tietämätön laitoshuoltaja oli vienyt ne silti paperinkeräykseen.

Saattoi myös olla, että laitoshuoltajan sijainen oli tyhjentänyt syytetyn roska-astian ja erehtynyt viemään tietoturvapapereita tavalliseen paperinkeräysastiaan.

Näin ollen biologin syyllisyydestä jäi varteenotettava epäily ja syyte oli hylättävä.

.
.